Історія із черговим подвійним громадянством, тепер дружини одного із очільників Національної поліції, змушує врешті розставити крапки у цій темі.

Нагадаю, що високопосадовці вже, щонайменше, з 2014 року обіцяли внести зміни до Закону України «Про громадянство» щодо норми про автоматичне позбавлення посад в разі підтвердження факту подвійного громадянство та обовʼязкової спецперевірки щодо подвійного громадянства при підбору на посади. Про подвійне громадянство з країною-агресором та державою-терористом вже й годі нагадувати!

Для прикладу після чергового владного скандалу, зокрема виявлення подвійного громадянства у Голови державної податкової служби Насірова, президент Порошенко вніс зміни до Закону про громадянство 13 березня 2017 року, як невідкладні. Було обіцяно в короткий термін законодавчо заборонити ПОСАДОВЦЯМ із подвійним громадянством обіймати посади в українській владі. Проте про обіцянку швидко забули і законопроект навіть не винесли на обговорення у сесійну залу.

З приходом до влади президента Зеленського розпочалася широка інформаційна кампанія щодо популяризації подвійного (множинного громадянства) для добробуту України та було внесено кілька законопроектів на цю тему.

Після 24 лютого 2022 року виявилося, що велика кількість правоохоронців та депутатів мали громадянство Росії та співпрацювали з владою Путіна перебуваючи на важливих посадах у владі України. Саме ця категорія посадовців допомагала російській орді захоплювати наші території та організовувати місцеву окупаційну владу. Інша ж частина депутатів та чиновників, які мали громадянство або статус резидентів в країнах ЄС перебралися туди зі своїми сім’ями та грошима напередодні або одразу після 24 лютого 2022 року.

Однак і на 2 рік ВІЙНИ це актуальне і важливе питання національної безпеки виявляється для влади НЕ на ЧАСІ.

Саме тому вважаю вкрай нагальними такі дії та рішення у справі забезпечення виконання припису статті 4 Конституції України щодо ЄДИНОГО ГРОМАДЯНСТВА, передовсім для посадовців.

  1. Внесення змін до Закону України «Про громадянство» щодо унеможливлення та відповідальності за перебування на посадах осіб із подвійним громадянством.

Нагадаю, що в діючому Законі містяться норми, про можливість отримання громадянства України і водночас протягом 2 років не виходити із свого попереднього громадянства. Цим і користувалися колишні міністри, керівники державних корпорацій, які певний час покерувати в нашій країні. І водночас залишалися громадянами Грузії, Польщі, США тощо

  1. Приведення у відповідність всіх нормативно-правових документів, які б унеможливлювали участь у конкурсах чи отримання посад в позаконкурсний спосіб подвійних громадян;
  2. Якнайшвидший розгляд у Конституційному суді конституційного подання 99 народних депутатів щодо офіційного тлумачення статті 4 Конституції України в аспекті положення про те, що в Україні існує ЄДИНЕ ГРОМАДЯНСТВО. (Справа розглядається Великою палатою Суду з 37.04.2023 року)

ВІЙНА вчить, що чиновники всіх рівнів: від простого податківця й депутата ОТГ до Міністра й народного депутата, які причетні до БЮДЖЕТНИХ коштів УКРАЇНИ мусять служити лише ОДНІЙ ДЕРЖАВІ та бути платниками податків лише в тій ДЕРЖАВІ, де вони обіймають посади!

 

Блог Миколи Томенка