Як відомо, 1 січня 2024 року стартує так званий другий етап земельної реформи, коли максимальний розмір земельної ділянки, який зможе придбати одна особа збільшується з 100 до 10 000 гектарів.

Про загрозу відкриття своєрідного нового земельного фронту в Україні під час ВІЙНИ з російською ордою вбивць, ґвалтівників і мародерів військового злочинця Путіна владу попереджали давно. Проте, Верховна Рада України так і не ухвалила рішення про ВІДТЕРМІНУВАННЯ розпродажу землі сільськогосподарського призначення на повоєнний період. Нагадаю, що до початку дії норми Закону про збільшення ліміту продажу землі до 10 000 га залишилося вже менше 2 місяців.

Чому ми говоримо про ЗАГРОЗУ і ШКОДУ від такого рішення для НАЦІОНАЛЬНИХ ІНТЕРЕСІВ УКРАЇНИ?

  1. Під час війни проведенння процедури куплі-продажу землі обʼєктивно відбуватиметься в непублічний, тіньовий спосіб.
  2. Ціни на землю, в силу зрозумілих обставин воєнного стану, будуть вкрай низькими.
  3. Малий та середній агробізнес, який нині є одним із головних донорів бюджету Держави, знаходиться в край тяжкому фінансовому стані через велику кількість замінованих сільгоспугідь, заблоковані порти, логістичні проблеми та низькі ціни.
  4. Національний агробізнес активно підтримує ЗСУ і вважає сьогодні саме це своїм пріоритетним завданням.
  5. Кабінет Міністрів та відповідні органи державної та місцевої влади не забезпечили належної підготовки для проведення такого надскладного етапу земельної реформи.

За таких обставин головними вигодонабувачами стануть олігархи та корупціонери, які найбільш зацікавлені саме в умовах ВІЙНИ скупити за безцінь землі сільськогосподарського призначення для подальшого перепродажу.

Окрім того, залишається законодавчо неврегульованим питання наявності подвійного громадянства серед великої кількості представників олігархічного бізнесу та родин посадовців, що створює додаткові ризики під час можливого 2 етапу земельної реформи.

Саме тому ми підтримуємо позицію соціально-відповідального аграрного бізнесу та ВИМАГАЄМО від Президента та Верховної Ради зберегти на час ВІЙНИ та щонайменше на 2 роки після війни нинішній максимальний ліміт на купівлю у 100 гектарів землі для однієї фізичної чи юридичної особи.

Прохання також підтримати ПЕТИЦІЮ до Президента “ЗАХИСТИМО УКРАЇНСЬКЕ СЕЛО”.

Блог Миколи Томенка