Нині складається стійке враження, що Путін і Лукашенко свідомо й планомірно розпалюють війну в Європі.

З одного боку вони організовують офіційний транзит десятків тисяч біженців до Європи з Білорусі, а з іншого – намагаються підпалити вогонь війни в Боснії та Герцеговині.

Ситуацію на кордоні Білорусі та Польщі висвітлюють всі українські телевізійні канали, щоправда, дружні до Путіна і Лукашенка ЗМІ переконані, що офіційна Білорусь на стороні ДОБРА. Цікаво тоді чому ці біженці не прагнуть залишитися для постійного проживання в «країнах добра і поваги до прав людини» – Росії та Білорусі, а за будь-яку ціну прагнуть до Європи?

А от ситуація в Боснії та Герцеговині обговорюється в Україні лише на рівні майбутнього футбольного матчу збірних.

Натомість сепаратистська діяльність Мілорода Додіка, колишнього очільника Республіки Сербської в Боснії та Герцеговині, а нині члена президії БіГ сьогодні всіляко підтримується Російською та Сербськими православними церквами, російськими медіа та різноманітними так званими гуманітарними місіями та заходами «дружнього російського народу» в Республіці Сербській. Так як діє Росія по підтримці сепаратистів у Боснії та Герцеговині нагадує їх «гуманітарні та релігійні заходи» в УКРАЇНСЬКИХ – Криму та Донецьку. Очевидно, що заклики та активні дії Додіка за підтримки Росії щодо виходу Республіки Сербської з єдиної держави Боснії та Герцоговини є передумовою до можливого відновлення так званої Боснійської війни, яка тривала тут з 1992 по 1995 років.

Ситуація ускладнується аж надто стриманою позицією важливих країн Європи до нинішніх агресивних дій Путіна та Лукашенка, а також перехідним періодом у після виборчій Німеччині та дипломатичною лояльністю Франції до геополітичного хамства Росії.

Україні ж нині варто всіляко підтримати Польщу та Балтійські держави, сприяти збереженню територіальної цілісності та єдності Боснії і Герцеговини. А принагідно нагадувати Європі, що МОВЧАТИ, коли ПУТІН і ЛУКАШЕНКО бігають із смолоскипом не лише по кордону, а й по країнах ЄС – це ЗЛО.

Доведено УКРАЇНОЮ!

П.С. Тож побажаємо Боснії і Герцеговині миру та спокою в державі, а Україні – перемоги у майбутньому футбольному матчі, який відбудеться 16 листопада в Зениці.

Блог Миколи Томенка