Після знаменитого висловлювання Держсекретаря США Блінкена про олігархів, як третього ворога України після Ковіду й Путіна, активізувалася владна боротьба за Україну без олігархів.

Оскільки зміст антиолігархічного Законопроекту викликав серйозну критику за популізм та непрофесійність, то Зеленський проголосив можливість проведення Референдуму щодо цього Закону.

Коротко про цю ініціативу.

Спочатку делікатно підкажемо Зеленському і його радникам про те, що Президент НЕ МАЄ КОНСТИТУЦІЙНИХ ПОВНОВАЖЕНЬ самостійно ініціювати проведення референдуму. Він зможе видати Указ щодо референдуму про антиолігархічний законопроект лише в результаті народної ініціативи, тобто після створення та реєстрації відповідної ініціативної групи, яка зможе зібрати 3 мільйони підписів і не менш як 100 тисяч у двох третинах областей за 90 днів.

По-друге, ціна референдуму 2-3 МІЛЬЯРДИ бюджетних гривень.

Пропозиція.

Якщо влада дійсно готова кинути виклик олігархам,

то варто діяти інакше:

– відправити першу версію антиолігархічного законопроекту на доопрацювання та залучити фахівців та науковців з належною репутацією доброчесності;

– підготувати не лише загальнодекларативний законопроект, а й Закон про лобізм, та нові редакції Законів про Антимонопольний комітет, Нацраду про телебачення і радіомовлення, РНБО з метою визначення нових повноважень та реальних механізмів у боротьбі з політичним олігархізмом і економічним та медійним монополізмом;

– після підготовки правових, інституційних та функціональних механізмів протидії олігархізму і монополізму – ухвалити ці Закони у ВР.

Нагадаю, що лише одна фракція Слуги народу має більш як 226 голосів.

Отож, боротися за УКРАЇНУ без ОЛІГАРХІВ варто, але системно, послідовно та професійно!

 

Блог Миколи Томенка