Вчора як пересічний киянин та представника некритичної інфраструктури Києва, який не має права користуватися громадським транспортом, пройшов пішки більше 15 кілометрів за маршрутом проспект Перемоги, 10 – Володимирська, 60 – Оболонського проспекту.
Важливу роль у моїй пішій прогулянці відіграв Поділ, за який триває непримиренна боротьба забудовників, інтереси яких лобіюються різними структурами влади.
Отож, спочатку про розрекламований чиновниками Кличка мегапроект пішохідної зони на Сагайдачного:
звісно жодного музейного чи мистецького закладу для киян та гостей міста я тут не знайшов, проте помилувався турецькою кухнею Халяль, японським рестораном Муракамі, Pizza Factory «Угольок», SHATUN PUB, MOMO,STAR BURGER, BORJOMI… і на завершення побачив, що знаменита скульптурна композиція козаків нині презентує тематичний заклад… «ARGENTINA GRILL”!
Все це – «київське і неукраїнське туристичне диво» завершує пафосна вивіска «І❤️POdIL, напевно, для іноземців, які приїхали в Київ – саме задля любові та поваги до POdIL та оглядове колесо, розміщення якого в історичній частині міста є типовим історико-архітектурним навіглаством чиновників!
А тепер про долю Гостинного двору.
Мої консультації з археологами та істориками дають право на однозначний висновок:
необхідно спочатку провести археологічні розкопки довкола та під Гостинним двором, де в 70-роках відкрили вулиці середньовічного міста під назвою Київські Помпеї, а вже потім – реконструкція об‘єкту за проектом, який отримає найбільшу підтримку фахівців та громади.
Детальніше про це в моїй окремій статті.
П.С. Про турцецько-італійський Хрещатик на тлі сталінського а піру та ЦУМУ Ахметова, який за 1,8 наших мільйонів гривень чиновники Києва готують на статус пам’ятки ЮНЕСКО від України згодом…

Блог Миколи Томенка