Підтримую ідею РНБО щодо аналізу та відповідальності за антидержавне рішення або так звані «Харківські угоди -2010» щодо продовження перебування Російського Чорноморського флоту на території України з 2017 до 2042 року з автоматичним продовженням ще на 5 років.
Нагадаю, що Угоду підписали Віктор Янукович і Дмитро Мєдвєдєв, а Верховна Рада ратифікувала це рішення двох президентів голосами 236 депутатів.
І тут саме цікаве: хто підтримував і захищав це рішення?!
Отож, це були 160 депутатів від Партії регіонів, 27 – від КПУ, 20 – від блоку Литвина, 13 – позафракційні, 9 – від БЮТ, 7 – від НУ-НС.
Безпосереднє керівництво здійснював Голова ВР Володимир Литвин, а активно підтримали Януковича нинішні модні й впливові очільники партій Ігор Палиця, Олександр Омельченко, Святослав Олійник…
Водночас, варто порадити очільнику РНБО – Президенту Зеленському навести лад і серед своєї команди. Так, нинішній голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький, якого призначив на посаду своїм Указом Володимир Зеленський, не лише голосував за Харківські угоди, а і як один із очільників фракції «Блоку Литвина» забезпечував ухвалення цього ганебного рішення.
Бо без 20 голосів партії Литвина-Гриневецького ВР не набрала б необхідної більшості в 226!
Цікаво, що Міністр економіки Петро Порошенко в уряді Азарова часів Президента Януковича впевнено заявив 5 каналу: «Я переконаний, що базові угоди щодо Чорноморського флоту Російської Федерації – це мистецтво компромісу…» І водночас підтримав Президента Януковича, щодо його зовнішньополітичної діяльності: «Підсумок візиту Президента (Януковича) в Китай – фантастичний…»
Саме тому важливо оцінюючи події 2010 року не забувати всіх політиків та чиновників, а не лише тих, хто не підтримує нинішню владу. Бо Президенти, секретарі РНБО, міністри, депутати приходять і відходять, а національні інтереси України – вічні!
Блог Миколи Томенка