Є в політичній Україні традиція обговорювати все, окрім головного фінансового документа – бюджету.
Команда «Рідної країни» в рамках проекту «Наш бюджет – під громадський контроль» продовжує аналізувати державний та міські бюджети на 2021 рік.
Сьогодні мова піде про бюджет Києва- 2021, який підтримали фракції Кличка, Зеленського, Тимошенко, Медведчука і Притули.
Нагадаю, що напередодні всі фракції Київради дружньо поділили посади, встановивши рекорди владного марнославства і цинізму:
ввели 4 нових посади заступників із самоврядних повноважень – 2 для ЄС і 2 для «Слуги народу» та для прикладу лише в одну, але модну, комісію містобудування і земельних питань додали 5 посад перших і 5 посад – просто заступників.
Далі більше. Всі фракції наділили собі на 5 років більше як мільярд гривень киян:
120 безкоштовних приймалень, 240 помічників із зарплатнею по 20 тисяч грн у місяць для кожного й по мільйону на рік для подарунків бідним киянам за рахунок інших киян від кожного із 120 депутатів!
Про 700 мільйонів для цих же партій та їхніх партійних приймалень і зарплат партійцям в Києві із державного бюджету всі принципові, старі й нові фракції, делікатно промовчали.
Тепер власне про бюджет Києва-2021.
Апарат виконавчого органу Київської міської ради (КМДА), популярно кажучи апарат Кличка – досяг рекордних 884 мільйонів 577, 760 тисяч гривень, що на майже 483 мільйони більше, аніж в 2020 році. Нагадаю, що в перший рік мерства Кличка за його апарат ми платили лише біля 170 мільйонів. Як бачимо апетит на бюджетні гроші киян у команді Кличка зростає в геометричній прогресії й незабаром зрівняється із чималенькими витратами на утримання Президента, який становить більш як 1,2 мільярди!
Фінансова підтримка комунальних ЗМІ, точніше пропагандистських медіа, які інформують про успішну діяльність Кличка і К. – 178 мільйонів, що на 33 мільйони більше, аніж у 2020 році. Між іншим, чиновники і депутати Київради найбільші порушники мого Закону про роздержавлення, які досі фінансують із бюджету власні ЗМІ. На другому місці – депутати ВР і урядовці, які продовжують фінансувати на сотні мільйонів гривень «Голос України» і «Урядовий кур‘єр!»
Оскільки у справі піару й постійних виборчих кампаній для команди Кличка важлива й зовнішня реклама, то наш, точніше їхній київський бюджет, передбачив більше як 52 мільйони на управління з питань реклами і з них 5,5 мільйонів лише на зарплати апарату фахівців по рекламуванню Кличка. Завдання управління просте – забезпечувати безкоштовну «соціальну рекламу» влади і не допускати критичну інформаційну рекламу про цю ж таки владу.
Є ще одне унікальне утворення на наші гроші, яке захищає владу і правильних забудовників – департамент муніципальної безпеки на 267 мільйонів. Із них лише 54 мільйони на запобігання та на ліквідацію надзвичайних ситуацій, а решта – заходи пов‘язані з економічною діяльністю та громадською безпекою і порядком!
Тепер кілька слів про дармоїдів районних.
На сьогодні повноваження РДА наскільки мізерні, що окрім МАФІВ і благоустрою вони практично не впливають на інші сфери діяльності, бо освіта й охорона здоров‘я в подвійному підпорядкуванні, а видатків розвитку – реконструкції чи будівництво шкіл, дитячих садків, спортивних закладів  практично не передбачено. В бюджеті на 2021 рік всі видатки розвитку визначені у сумі 11 мільярдів проти 19 мільярдів у 2020. Це означає, що окрім продовження фінансування транспортних довгобудів у Києві знову забудовники будуватимуть лише приватні школи, дитсадки, спортивні заклади…
Тож, «дякуємо» фракціям Кличка-Зеленського-Тимошенко-Медведчука-Притули за бюджет для дармоїдів, піару та президентської кампанії Кличка!
Блог Миколи Томенка