Про причини чорнобильської пожежі сказано багато й аксіоматичною версією її причини владою названо безвідповідальність поодиноких селян Іванківського району, які цинічно скористалися малими штрафами за паління смітття та сухостою. А тепер штрафи збільшили, то й буде порядок.

Як на мене, ситуація складніша і серйозніша. Нагадаю, що у нас влада зліквідувала Міністерство екології, яке безпосередньо опікувалося Чорнобильською зоною. Державне агенство з управління зоною відчуження різні групи інтересів ділять між собою вже біля року. І нині його тимчасово очолює третя тимчасово виконуюча обов‘язки – Катерина Павлова. Вона, до речі, виграла конкурс в часи Гончарука, але її так і не призначили в силу, як було сказано, певних причин.

Ще одну важливу інституцію створено під тиском нашого Екологочного комітету ВР, в часи мого головування. Отож, 26 квітня 2016 року був підписаний Указ Президента про створення Чорнобильського радіоційно-екологічного біосферного заповідника. А оскільки владі він був непотрібний і невигідний, то лише в кінці 2017 року він став самостійною бюджетною установою, а в 2019 році остаточно вирішили питання приміщення для колективу. Нині, як і ведеться за часів Порошенка і Зеленського, заповідник з 2019 року очолює тимчасово виконуючий обов‘язки.

Отож, я переконаний, що відсутність державної політики щодо Чорнобильської проблеми, керівництво на вічно тимчасовій основі та продовження незаконних вирубок лісу, бракон‘єрства – мисливського й рибальського, стихійний туризм – стали причинами нової Чорнобильської біди. А врятували нас, як і в 1986 році, мужні вогнеборці, і слава Богу, дощ! Отож, слава вогнеборцям! Подяка волонтерам! Низький уклін рідній матінці – природі! Ганьба владному хаосу і анархії!

Блог Миколи Томенка