Журналісти знайшли ще один досить непростий, але дієвий та легальний спосіб для чиновників, депутатів та інших, хто зобов’язаний надавати декларації, заробляти гроші на державі.

Мова йде про купівлю продаж ОВДП – облігації внутрішньої державної позики. Суть полягає в тому, що ви надаєте свої кошти в борг державі, яка гарантує їх повернення через певний час з відсотками. Великим плюсом стає також той факт, що не потрібно сплачувати податок, як у випадку з депозитами. Єдиний нюанс, який не дозволяє простим українцям давати в борг державі є умови, які є обов’язковими для купівлі позики. На рахунку в покупця має бути не менше 1 млн грн.,а також ви зобов’язані показати походження цих коштів.

НВ Бізнес проаналізувавши реєстр декларацій за останній період, з’ясував, що інвестиції в ОВДП популярні серед чиновників і політиків різного рангу. Так, згідно з даними проекту «Декларації», серед них і п’ятий президент України Петро Порошенко, який згідно з декларацією «перед звільненням», отримав інвестиційний дохід від інвестицій в ОВДП на суму 108,7 млн грн. У колишнього заступника голови адміністрації президента України Дмитра Шимківа, в декларації «після звільнення» зафіксована покупка ОВДП на суму в 5,6 млн грн.

Серед власників ОВДП є й народні депутати. Наприклад, Гліб Загорій (32,9 млн грн) Володимир Литвин (понад 21 млн грн), Юлія Льовочкіна (понад 21 млн грн), Максим Микитась (більше 12 млн грн), Олег Ляшко (10,9 млн грн), Ігор Шурма (5,6 млн грн), Віктор Пинзеник (4,475 млн грн), Володимир Зубик (3,5 млн грн), Володимир Гусак (2,7 млн грн).

Інвестує в держборг і дипломатичний корпус. У посла України в КНР Олега Дьоміна в декларації «перед звільненням» значиться сума в ОВДП на 5,7 млн грн.

Серед силовиків варто відзначити, що головний військовий прокурор Анатолій Матіос у своїй декларації вказав покупку ОВДП його дружиною на 23,9 млн грн.

А у заступника Міністра фінансів Юрія Джигіра зафіксовано інвестицій в ОВДП на 1 млн грн. Відзначимо, що саме Мінфін від імені держави здійснює первинний продаж ОВДП серед інвесторів, залучаючи позикові кошти для потреб держбюджету.

Крім того, інвесторами в ОВДП є чиновники і нижчого рангу, починаючи від директорів департаменту Нацбанку України і закінчуючи рядовими фахівцями міських рад та судів. Наприклад, секретар судового засідання Господарського суду Харкова Марія Когут, вказала у своїй щорічній декларації дохід від інвестицій в ОВДП, які належать її чоловікові, на суму в 1,5 млн грн. Замначальника з розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби в Запорізькій області Андрій Гайдар вказав в щорічній декларації повернення коштів від продажу ОВДП майже на півмільйона гривень.

Про популярність ОВДП говорить і те, що, будучи кандидатом у президенти навіть Володимир Зеленський у своїй декларації вказав, що він і його дружина, володіють ОВДП на суму понад 51 тис. грн.