Є в Україні унікальне енергетичне українське місце – Михайлова гора поблизу Прохорівки Канівського району Черкаської області.

Це улюблене місце знаменитої української трійки – Михайла Максимовича і його друзів – Тараса Шевченка і Миколи Гоголя.

Михайло Максимович – найстарший з поміж них, ПЕРШИЙ РЕКТОР Київського університету Святого Володимира, лікувався тут від хвороби, писав свої наукові праці й помер майже у 70-річному віці та похований тут. Саме у цьому місці Максимович науково обґрунтовував українськість княжої Київської Руси, переконував у потребі зняти анафему з Івана Мазепи та не допустити продажу знаменитого Межигір‘я…

Тарас Шевченко – написав і намалював тут багато своїх творів і милувався Канівськими горами, які навпроти Михайлової Гори, та й заповів на одній з них себе похоронити.

Микола Гоголь дізнався тут від місцевих мешканців історію про Вія й, побачивши фантастичні розливи Дніпра, прославив його на весь світ.

Нині це знакове для українців місце майже забуте, бо знаходиться на території непрацюючого профспілкового санаторію «Жовтень».

Отож, з нагоди Дня Незалежності та напередодні 215-річниці з дня народження Михайла Максимовича ми упорядкували могилу визначного вченого і запланували заходи до його ювілею.

Ще раніше – упорядкували місця відпочинку Великих Українців.

Щира подяка керівнику Черкаського Інституту пожежної безпеки Олександру Тищенку, засновнику «Дахнівської січі» Миколі Мірзі, директору санаторію Михайлу Коваленку і підприємцю Олександру Капленку за допомогу і підтримку у цій добрій і патріотичній справі!

Святкуємо справами, а не словами!

П.С. Для українського настрою фрагмент із повісті ВІЙ Миколи Гоголя в перекладі Антіна Харченко: “…Панський дім був не дім, а низенькою невеликою хатою….Весь був ушитий соломою..увесь розмальований БЛАКИТНИМИ і ЖОВТИМИ квітками…» 1835 рік.

Блог Миколи Томенка