5 квітня 1710 року Гетьманом Пилипом Орликом та його сподвижниками у Бендерах були прийняті “Пакти й конституції законів та вольностей Війська Запорозького”, які є фактично першою європейською та українською конституцією у сучасному її розумінні.
Саме сьогодні варто було критично осмислити досвід нашого державотворення, помилки наших керманичів та історичні здобутки нації, бо сьогодні – справжній день української Конституції.
Натомість, ШОУЗАЦІЯ української політики перетворили сьогоднішній день першої Конституції в…день аналізів!
Всі інформаційні канали транслюють процес….здачі аналізів. Це не просто цирк – це МАРАЗМ І ГАНЬБА стану суспільства і політики!
П.С.Нагадаю, що подібна практика “спілкування” влади і народу у Стародавньому Римі визначена Ювеналом у формі “Panem et circenses” – “хліба та видовищ”, коли для загравання з народом влада влаштовувала безкоштовні циркові вистави та роздачу продуктів та вина.
Ще сумніший приклад такого підходу мав місце під Москвою під час коронації Миколи 2.Тоді, царська влада організувала гуляння для народу і безкоштовну роздачу пива і продуктів. В результаті, так званої Ходинської давки, загинуло більше тисячі людей і більше 900 покалічено!

Блог Миколи Томенка