Хто і як здав Крим? Переконаний варто розширити часові рамки дослідження і більш системно підійти до цього питання. Лише один штрих – мій виступ у парламенті 4 лютого про необхідність відкриття справи Генпрокуратурою і початок процедури розпуску кримського парламенту. Реакція була, на жаль, прогнозована: керівники країни сказали, що переговорний процес не вичерпано, а найбільш проросійські кримські депутати запропонували мене…розстріляти. Така толерантність і неадекватність дій української влади, як на мене, сприяла подальшій реалізації сценарію “Кримнаш”. Згодом була тривала і ганебна дискусія про “кримські” посади, а потім “мирна” здача Криму. Отож, мусимо не забути цієї ганебної сторінки нашої історії, але розслідувати її серйозно і фундаментально!

4 лютого 2014 року “Українська правда про це написала так:
Верховна Рада повинна розглянути питання про розпуск парламенту Криму.

Таку позицію висловив голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко.

“Як відомо, нинішнє керівництво Верховної Ради АР Крим “прославилося” неодноразовими висловлюваннями проти української мови, історії, традицій та, власне, проти єдиної української держави”, – заявив він.

“Сьогоднішні події, коли на президії кримського парламенту було піднято питання про підготовку документів стосовно створення робочої групи з внесення змін до Конституції АР Крим та проведення загальнокримського опитування про статус Криму, а також звернення до РФ стосовно автономії Криму, фактично, розпочали політико-правову роботу щодо виходу зі складу України”, – зазначив депутат.

За його словами, очевидно, що така позиція, з одного боку, – це робота для Генпрокуратури України, оскільки йдеться про порушення Конституції та законів.

“Крім того, Верховна Рада повинна невідкладно розглянути ситуацію в Криму та підготувати відповідні рішення про розпуск парламенту Криму”, – вважає Томенко.

Як відомо, керівники Верховної Ради АР Крим ініціюють внесення змін до Конституції автономії і доручили опрацювати питання про можливе звернення “за захистом” до Росії.

Українська правда

Блог Миколи Томенка