Ну от, Президент підписав закон «Про освіту». А списи довкола тріщать і тріщать. І деякі наші партнери, швиденько поскидавши тоги «євроадвокатів», без жодної  дипломатичної зайвини  погрожують блокуванням вигідних Україні  ініціатив у Євросоюзі.

Я не належу до палких прихильників нинішньої влади. Однак вважаю, що нарешті зроблено крок на захист   державної мови як чільної складової національної безпеки.

Та і цей кволий захист наразився  на спротив, гідний кращого застосування. Що сталося? Чому таке несприйняття у частини наших сусідів викликала  законодавча новація, згідно з якою учні шкіл для національних меншин, починаючи з 5 класу, мають навчатися державною мовою? (При цьому мова нацменшини вивчатиметься як окрема дисципліна, а якщо вона належить до мов Євросоюзу, нею викладатиметься також низка інших предметів).

Невже сусідні політики – державці виступають проти  повноцінної  інтеграції своїх однокровців у суспільне життя країни їхнього народження, проживання і громадянства?  Невже вони за те, щоб молодь із національних меншин не мала змоги навчатись в українських  вишах, бо не знає державної мови?

Питання наївні. У політиці – надто великій – нічого не буває «просто так», і подібні демарші  не  трапляються «від нервів».

Не перший рік російський агітпроп  накликає «розкол України», виникнення «народних» псевдореспублік  тощо. Останнім часом  – уже буцімто  на західних теренах. Агітпроп верещить, а спецслужби, я так розумію, працюють: вербують охочих, підбурюють «дружні» уряди…

Є виразна  тенденція  тримати місця компактного мешкання національних меншин у вигляді щільно стулених анклавів, відгороджених  від українських соціуму й державного будівництва. Бо тоді ці анклави, де-юре частина суверенної держави Україна, стають (чи стали?) підконтрольними й підвладними позірно – «материнській» державі, реально –  головному ляльководові.

Цілком очевидно, що політико-дипломатична стратегія  Кремля щодо України  скерована на її їзоляцію від євроспільноти, «збивання»  з курсу на цілковите унезалежнення від Росії.  Бо, як писав мало не сто років тому керівник жовтневого перевороту в Росії Лев Троцький: «Без українського вугілля, заліза, руди, хліба, солі, Чорного моря Росія існувати не може, вона задихнеться…»*

Будь-де й будь-коли знаходяться сили, готові походити на ланцюгу в російського ведмедя. Знаходяться вони й зараз. Інше питання – чи стануть живі люди, наділені повноваженнями  ухвалювати рішення в єроінституціях – інструментом у пустотливих рученятах монстра, що безугавно пробується на роль всесвітнього «володаря престолів».

А тим часом наша пані міністр освіти, після зустрічі з румунським колегою,  робить нові заяви: «Ця стаття (закону «Про освіту», – О.Б.) буде уточнена і для реалізації прописана в законі про загальну середню освіту – спеціальному законі, проект якого ми готуємо на виконання закону «Про освіту», а також в освітніх стандартах і навчальних планах»,  – цитують медіа.

Ну як тут ізнову не згадати головного «троцькіста»: «Лише безмежна довірливість і поступливість, а також відсутність усвідомлення необхідності постійної міцної злуки всіх членів держави – й не лише під час війни – щоразу нищили всі завоювання українців…»

Блог Олени Бондаренко