Днями на запрошення Ради ректорів вищих навчальних закладів України презентував пропозиції нашої команди щодо світоглядної роботи на освітянській ниві. Ці пропозиції є наслідком тривалої історико-просвітницької та культурологічної діяльності нашого Фонду «Рідна країна» в школах та вишах України.

  1. СВІТОГЛЯДНИЙ блок навчальних курсів для першокурсників ВСІХ вишів України.

Ця пропозиція передбачає обовʼязкове для всіх першокурсників вузів викладання СВІТОГЛЯДНОГО блоку дисциплін:

– Історія української державності;

– Історія українського права (конституції);

– історія української культури (мови).

Мова йде про невеликі за обсягом курси, які повинні читати найавторитетніші та найвідоміші науковці навчального закладу або запрошені вчені чи державні та громадські діячі, щоб передати молоді головні історичні уроки бротьби українського народу за свою ВОЛЮ і НЕЗАЛЕЖНІСТЬ.

Настав час також відмовитися від винаходу російської імперії та срср щодо викладання «Історії держави і права».

  1. Обовʼязковою складовою навчального та виховного процесу повинні стати екскурсії-лекції до головних історико-архітектурних та сакральних місць України та регіону, де знаходиться навчальний заклад. Мова йде про Софію Київську, Києво-Печерську лавру, Канів, Хортицю, історичний центр Львова, Чернігова тощо
  2. Гостьові лекції ВИЗНАЧНИХ УКРАЇНЦІВ повинні стати важливою світоглядною складовою навчального процесу. Наш досвід в НУБІП, КНУБА та інших вузах, які організовували такі заходи, як для прикладу, «Визначні українці про Незалежність України» підтверджує актуальність та корисність такого підходу.

За сьогоднішніх умов вкрай потрібними є і організації зустрічей із ГЕРОЯМИ війни проти російської орди, особливо коли вони є випускниками чи студентами або викладачами цього ж вузу.

  1. Історико-просвітницька діяльність поза межами навчального процесу має бути координована із бібліотеками, центрами виховної роботи, громаськими інституціями та культурологічними гуртками. Одним із корисних і пізнавальних проектів такої діяльності рекомендуємо організовувати на базі Календаря визначних та памʼятних подій України.
  2. Участь у процесі українізації та дерусифікації свого регіону, міста чи містечка.

Корисним є досвід залучення викладачів та науковців вишів до експертних рад та комісій при органах місцевої влади, на які покладені повноваження щодо очищення публічного простору від символіки російської імперської політики. Це сприятиме адекватності та фаховості роботи таких структур та допоможе реалізувати на практиці наукові напрацювання вузів.

Сподіваюся, що мої пропозиції будуть корисними для українських вишів та сприятимуть СВІТОГЛЯДНІЙ ПЕРЕМОЗІ у війні за УКРАЇНСЬКИЙ СВІТ.

П.С. Щира подяка очільнику Ради ректорів Петру КУЛІКОВУ та його першому заступнику Станіславу НІКОЛАЄНКУ за запрошення до участі у засіданні Ради.

Подяка очільниці Шевченківського Національного заповідника у Каневі Валентині КОВАЛЕНКО за гостинний прийом.

Подяка ректору Олесандру ЧЕРЕВКУ та команді Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького за допомогу в організації важливого заходу

Блог Миколи Томенка