11 квітня завершується основний період реєстрації для участі в національному мультипредметному тесті (НМТ).

Нагадаю, що після констуктивної критики минулорічного НМТ чиновники і депутати «зробили висновки»:

тепер замість 3 предметів буде 4 предмети, а 180-хвилинне тестування сягне вже всіх 240 хвилин?, Спасибі, хоча б 20-хвилинну перерву після перших 120 хвилин передбачили. Окрім надмірного фізіологічного та психологічного навантаження (Наказ МОЗ визначає для учнів 11 класу тривалість безперервної навчальної діяльності не більше як 45 хвилин), серйозне несприйняття викликає і ОБОВʼЯЗКОВІСТЬ до ВСІХ абітурієнтів у НМТ математики. Для розуміння і майбутні вчителі фізкультури, музики чи майбутні представники галузі культури мають складати тест із математики. Нагадаю, що у них ще є спортивний чи творчий відбір.

Звертаю Вашу увагу на пропозиції багатьох експертів та представників освітньої галузі. Вони (я теж належу до цієї групи) пропонували зробити обовʼязковим тестування для ВСІХ на ГРОМАДЯНСЬКІСТЬ, тобто запровадити тест із базових знань української мови та історії України.

З предмет визначається на вибір з огляду на спеціалізацію:

– технічні науки – математика, фізика..

– природничі – біологія, хімія…

– гуманітарні – іноземна мова .

Там де є додатковий спортивний або творчий конкурс школярі складають ЛИШЕ 2 предмети.

Натомість чиновники і депутати БЕЗ КОНСУЛЬТАЦІЙ із освітянами ще більш ускладнили умови вступу до українських вузів в 2024 році та майже впритул наблизилися до КИТАЙСЬКОЇ моделі тестування. Одразу ж зауважу, що я не критикую ефективність цього підходу саме для школярів КНР, бо як відомо у них конкурс на ОДНЕ місце держзамовлення сягає 50 000 охочих абітурієнтів!

Довідково.

«ГАОКАО» – це тригодинні іспити, які складаються протягом двох-трьох днів. Перші 3 предмети обовʼязкові – китайська і англійська мови та математика, а ще 3 предмети на вибір.

Китайська модуль тестування вважається одній з найбільш ЖОРСТИХ і світі, але в Китаї переконують, що вона СПРАВЕДЛИВА.

Проблема цьогорічного НМТ ше й у тому, що соціальні мережі заповнені РЕКЛАМОЮ навчання у польських, словацьких..вузах, де НЕ ПОТРІБНО складати ЗНО і ТЕСТИ або достатньо скласти тест на знання мови чи пройти співбесіду. В приватні вузи – достатньо документів і оплати.

От і виникає правомірна питання:

посадовці СПЕЦІАЛЬНО чи БЕЗДУМНО створюють так умови, щоб ВИТИСНУТИ наших школярів ЗА КОРДОН?

П.С. Про 11-класників Харківської області, які останні 2 роки навчаються виключно онлайн і то не кожного дня, просто промовчу

Блог Миколи Томенка