Журналісти попросили прокоментувати ситуацію щодо діяльності депутатів місцевих рад від заборонених партій. Зокрема, мова йде про депутатів від ОПЗЖ, які досі зберігають статус не лише депутатів, а й голів чи заступників постійних комісій Київради. Так постійну комісію Київської міської ради з питань дотримання законності, правопорядку та звʼязків з правоохоронними органами очолює депутат Олесандр Плужник, який обирався від партії Медведчука-Путіна.

Тобто, чільний представник забороненої партії в столиці воюючої України керує депутатським наглядом за законністю і правопорядком?!

Але це не все. Досі всі кепкували з маразматичного рішення ВР про можливість діяльності Комітету за умов чисельності у 3 особи. Тому соратник Медведчука-Шуфрич до недавно очолював Комітет свободи слова, до якого, окрім нього, входили всього 2 депутати. Але наша доблесна «воююча» Київрада, як її називає Кличко, пішла далі –

одну із важливих Комісій не лише очолює представник забороненої ОПЗЖ, а й вона має чисельність із 2 депутатів?! У відповідності із чинним Регламентом Комісія може працювати, коли присутня бодай половина її чисельності. Тобто за доброю згодою не лише керівництва, а й всіх депутатів Київради, створено прецедент, коли Комісія правомочна у складі 1 депутата!

Ще один представник забороненої партії Михайло Царенко – перший заступник голови бюджетної комісії, в яку входить 29 депутатів.

Це те ж традиційна і водночас дика депутатська практика, коли у комісії з бюджету, землі, приватизації… входять майже по 30 депутатів й мають по 10 заступників, в той час коли в комісії по освіті, науці, культурі… 3 особи.

Тож переконаний, що мусимо зробити все, щоб був ухвалений Урядовий законопроект щодо процедури втрати депутатського статусу депутатів місцевих рад від заборонених партій. Бо інакше в Києві та в інших містах країни продовжуватимуть керувати і контролювати депутати, які ще вчора були слугами Медведчука-Путіна!

Блог Миколи Томенка