Сьогодні – День памʼяті знаменитого архітектора в стилі українського бароко, одного із творців Києва 18 століття 310-річного Івана Григоровича-Барського.

Відомий український архітектор – один із символів нашої СТОЛИЦІ, бо від двох років проживає в Києві 18 століття, а майже ВСІ тогочасні архітектурні споруди Подолу – роботи САМЕ його авторства.

Натомість нинішні посадовці подовжують традицію комуністичного керівництва Києва, коли за вказівкою із Москви українські визначні діячі мали право на пошанування лише на околицях Києва. Тож і в 2023 році мешканець і творець історико-архітектурного Подолу (за оцінками фахівців Григорович-Барський збудовав або реконструював більш як 20 обʼєктів на своєю рідному Подолі) представлений назвою вулиці…на околиці Києві в житловому масиві Південної Борщагівки. Нагадаю, що це рішення було ухвалено ще виконкомом Київської міської ради народних депутатів від 3 квітня 1981 року.

Спроби влади хоча б зробити вигляд, що вони не лише руйнують історичний Київ, а й захищають його, досі виглядають жалюгідно.

Для прикладу, недавня реставрація, точніше різнокольорова розмальовка фонтану «Самсона», жодного відношення до українського бароко від Григоровича-Барського немає. Для порівняння досить оглянути сусідню Свято-Покровську Подільську церкву, теж збудовану за проектом Івана Григоровича-Барського. Я вже мовчу про те, що реставрацією унікального обʼєкту займалася дружня до влади фірма із статутним фондом у 5 тисяч гривень і боргом у 14 мільйонів. Проте наші бюджетні 2,5 мільйонів було використані ними оперативно і за оцінками експертів витрати на реставрацію були завищені в рази! |

А скільки обʼєктів знаменитого архітектора ще чекають на порятунок від фахівців, а не прикладних заробітчан?

Принагідно зауважу, що одну біду фахової реставрації в Україні – ліквідацію в часи Уряду Яценюка спеціальності архітектора-реставратора. Це в країні, де офіційно зареєстровано близько 150 тисяч нерухомих памʼяток культурної спадщини!

Тому раніше та й нині під покровом воєнного стану, Київ руйнують і ніби реставрують забудовники і чиновники, а не архітектори-реставратори та історики.

І навіщо їм той Іван Григорович-Барський та українське бароко!

Блог Миколи Томенка