Сьогодні Україна і світ вшановують День памʼяті Чорнобиля.
Так сталося, що Чорнобиль став символом трагедії та героїзму українців та водночас символом російського невігластва, облуди і мародерства.
Про злочинність рішення Москви щодо будівництва поблизу Києва методом «Всесоюзной комсомольской стройки» атомної електростанції написано багато; про партійну брехню народу в 1986 році щодо масштабів Чорнобильської катастрофи сказано теж немало; проте майже ніхто не знає про масштаби новітнього варварства і мародерства російської орди військового злочинця Путіна в Чорнобилі в 2022 році.
Так у відповідності до Звіту Голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Євгена Крамаренка російськими військовими, які захопили територію Чорнобильської АЕС в 2022 році, було:
– знищено 61 110 обʼєктів державного майна, зокрема 10 одиниць нерухомого;
– захоплено 2 720 одиниць рухомого майна;
– пошкоджено 429 обʼєктів державного майна, зокрема 178 одиниць нерухомого.
Загальна сума завданої шкоди з урахуванням залишкової вартості майна дорівнює близько 660 мільйонів гривень.
Отож сьогодні маємо розповісти правду українському народу і світу про наслідки тимчасової окупації російською ордою Чорнобиля.
З огляду і на цей факт, вважаю актуальним підготовку та подання номінаційного досʼє щодо включення Чорнобиля до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Це спільна відповідальність Міністерства довкілля та Міністерства культури.
Принагідно згадаю, що я мав безпосереднє відношення до підготовки та підписання Указу Президента від 2016 року «Про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника».
Тож Чорнобильська зона відчудження має унікальну цінність і як історико-культурний, і як природній обʼєкт.
Варто звернути увагу і на бездіяльність профільного Комітету Верховної ради у справі законодавчої підтримки розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення, діяльності Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, актуалізації Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення обʼєкту «Укриття» на екологічно безпечну систему. Законопроекти на цю тематику з 2021 року і досі знаходяться на розгляді у Комітеті з питань екологічної політики та природокористування?!
Сьогодні в день 37-роковин аварії на Чорнобильській АЕС не забуваємо також згадати та подякувати ліквідаторам і всім героям-чорнобильцям, які поклали своє життя і віддали своє здоровʼя на те, щоб врятувати Україну і весь світ!
Блог Миколи Томенка