Різдво Христове – одне з найбільших урочистостей, що відзначається усіма християнськими церквами (католицькими, православними і протестантами). У цей день у Вифлиємі від Діви Марії народився Ісус Христос. За григоріанським календарем Різдво святкується 25 грудня, а за юліанським – 7 січня.

«Добрий вечір, пане господарю»

Напередодні Різдва обов’язково потрібно попросити вибачення у тих, кого ви образили, приготувати пісну вечерю, а також надіти світлий одяг і запалити в будинку свічки, щоб залучити Божу благодать.

За українською традицією, увечері 6 січня зазвичай відвідують своїх батьків і хрещених.

Чого не варто робити на Святий вечір 

Вже 6 січня ввечері не можна робити жодних хатніх справ, тому всі справи, в тому числі і їжу, краще приготувати 5 січня.

На Святвечір не можна лихословити, лаятися або сваритися.

Не можна вживати і спиртне.

6 січня все ще діють правила Різдвяного посту.

Напередодні Різдва і в саме Різдво забороняється полювати або рибалити.

Також 6 і 7 січня церквою заборонено ворожити.

Не можна сідати за святковий стіл у старому або брудному одязі.

Головні атрибутами свята – різдвяні пісні та колядки

Із самого ранку Різдва, 7 січня, – час для колядування. Хоча в деяких регіонах України колядувати починають уже ввечері 6 січня, щойно з’явиться перша зірка.

«Йдем колядувати»

«Бігла теличка, біг козелець, Ой, у печі кріп біжить»

Колядування – це улюблене заняття дітей, адже за свою працю вони отримують солодощі та гроші. Але й дорослі не проти розважитися і повеселитися на різдвяні свята.

Кожна колядка має завершуватися віншуванням – побажанням родині достатку, але під цим розуміється, щоби родина була здоровою, щоб родили добрі врожаї, велася худоба, були мир, добро і злагода.

Суть колядки – у добрих побажаннях, святковому настрої. А колядників обдаровуйте не грошима, а тим, як це робили раніше – цукерками, яблуками, горіхами…

У будь-якому випадку, пам’ятаймо, що колись кожна українська родина вважала за честь, що колядники її не оминули і прийшли привітати з Різдвом.

 «В полі, в полі плужок ходить»

«Щадрий,щадрий, щадривочка»

«Щедрик»

У публікації використані матеріали з сайту https://pop.org.ua

Представлені тут та інші цікаві аудіо можна знайти у нашій «Слуханці для українських малят»

 

«З новим, вас, люди, роком»

Веселих свят!