От вирішив допомогти авторам виступів президента, які нині прагнуть постійно у текстах для Зеленського використовувати слово «ВПЕРШЕ».

ВПЕРШЕ загальний державний борг влади України сягнув

2 ТРИЛЬЙОНІВ 558 МІЛЬЯРДІВ 523 МІЛЬЙОНІВ 100 тисяч гривень!

ВПЕРШЕ внутрішній борг влади України сягнув 1 ТРИЛЬЙОНА 62 МІЛЬЯРДІВ 256 МІЛЬЙОНІВ 200 тисяч гривень!

Вищезгадані цифри ВПЕРШЕ будуть ще вражаючі, бо Мінфін не врахував фінансову діяльність влади за грудень 2021 року.

Тож, оскільки йдеться про офіційні цифри Міністерства фінансів на 30 листопада 2021 року, то наведу й цифри запланованих доходів бюджету України на 2022 рік – 1 трильйон 323 мільярди 923 мільйони 761,5 тисячі гривень. Як бачимо, із врахуванням грудня, БОРГ нашої влади буде складати не менш як ДВА державні БЮДЖЕТИ?!

Тепер кілька слів про ВНУТРІШНІЙ БОРГ.

Основу цього боргу складають так звані ОВДП (облігації внутрішньої державної позики). Останні роки, починаючи з часів НБУ Гонтарєвої, активно вкладають в ОВДП, свої чесно зароблені мільйони, президенти, міністри, депутати… З фінансового боку справа вигідна, бо річні ОВДП приносять – 11,64 відсотків прибутку й гарантовані Урядом та Державою України. Для прикладу, Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Рябікін лише в грудні 2021 року купив облігацій на 7.9 мільйонів гривень. Навіщо розвивати національну економіку, коли у нас політики та посадовці інвестують в економіку через ОВДП свої мільйони, а громадяни України через рік повертають їм гроші з відсотками.

Я свідомо тут пишу політики, бо серед «рятівників» залишків нашої економіки чільні представники як нинішньої так і попередньої влади.

Для розуміння фінансово-економічної дупи в якій знаходиться Україна та для визначення індексу реального цинізму політиків варто було б вимагати ОПУБЛІКУВАННЯ списку власників ОВДП, як від попередньої так від нинішньої влади, щоб знати «ГЕРОЇВ-РЯТІВНИКІВ НАЦІЇ» поіменно!

З Новим фінансово-борговим роком Вас!

Блог Миколи Томенка