8 вересня 1514 року спільне 15-тисячне військо українців, литовців та поляків під командуванням Великого гетьмана Костянтина Івановича Острозького розбило під Оршею (територія сучасної Білорусі) 80-тисячне московське військо.

Втрати московського війська, як описують історики, сягали до 30 тисяч вояків, а в полон потрапили очільник московитів Іван Челяднін, 8 воєвод, 37 бояр і більше тисячі дворян.

Костянтина Острозького називають найвидатнішим військовим полководцем та стратегом 16 століття. Вважається, що він виграв 33 битви й програв лише – 2.

На згадку про знамениту битву під Оршею та на честь нашої спільної перемоги була створена литовсько-польсько-українська бригада імені Великого гетьмана Костянтина Острозького як сучасний військовий підрозділ для участі у миротворчих операціях.

Нагадаю також, що на вшанування пам‘яті Костянтина Острозького в Успенському соборі Києво-Печерської лаври 7 серпня 1579 року був встановлений надгробок в дусі традицій італійського Відродження.

3 листопада 1941 року надгробок знищений разом із Успенським собором спецгрупою підривників скерованою Сталіним.

В 2015 році було створено громадський оргкомітет по відтворенню надгробного пам‘ятника Костянтину Івановичу Острозькому (співголови Оргкомітету: посол Марюс Януконіс та Микола Томенко), який розпочав свою діяльність за підтримки генерального директора Заповідника «Києво-Печерська лавра» Любомира Михайлини.

13 жовтня 2015 року в Національному Києво-Печерському заповіднику відбулося громадське обговорення та схвалення скульптурного проекту (автори Олесь Сидорук, Борис Крилов, Арунас Сакалаускас). Скульптурний макет (масштаб 1:15) було створено на кошти Фонду «Рідна країна».

Подальшу роботу по відтворенню пам’ятного надгробка фінансувала Литва та благодійний фонд «Корона князів Острозьких»(голова фонду Роберт Габулас).

24 серпня 2021 року – відкрито першу чергу відтвореного надгробного пам‘ятника князю Костянтину Івановичу Острозькому.

Сподіваюся, що робота над відновленням пам’ятника буде завершена до кінця 2022 року, а Уряд України теж долучиться до фінансування цього знакового і важливого проекту.

Пам‘ятаємо нашу історію і наших героїв!

Шануємо наших союзників та друзів!

І не забуваємо про ворогів!

Блог Миколи Томенка