Команда “Рідної країни” моніторить “найуспішнішу з часів Незалежності”, за оцінкою попередньої і теперішньої влад, реформу децентралізації.
До аналізу ситуації з створенням нових районів та ОТГ Київської й Черкаської областей днями додалася й Житомирська область.
Отож, нині вже цілком зрозуміло, що поділ на нові райони здійснювався посадовцями й чиновниками непрофесійно й волюнтариськи.
Для прикладу в Житомирській області створено 4 райони, де Бердичівський об‘єднав 2 райони, 10 громад і населення біля 160 тисяч й водночас Житомирський район із 11 колишніх районів, 31 ОТГ і населенням більше 600 тисяч! В Черкаській області кілька сіл лівобережної частини Канівського району приєднали не до сусідньої Золотоноші, а до дальніх правобережних Черкас.
Подібна ситуація, де навколо обласних центрів об’єднали від 11 до 7 районів із чисельністю у більш як 600 тисяч мешканців, в той час коли решта районів об’єднали по 3-4 райони із чисельністю у 150-200 тисяч, у майже всіх областях Центральної України.
Щодо створення ОТГ, то до вищезгаданих проблем додався і фактор комерційних інтересів місцевих землевласників та політичних інтересів чиновників. В результаті маємо ОТГ із 40-30 селищ і сіл, чого не має в жодній європейській країні, які “рехформатори” вказували як зразок.
І найсумніша історія – бюджети ОТГ на 2021 рік.
Нагадаю, що ОТГ передано всі існуючі бюджетні зобов’язання у соціальній та гуманітарних сферах, натомість – фінансові можливості збільшено несуттєво. Це призвело до значного дефіциту бюджетів у більшості ОТГ – за нашими оцінками від 10 до 60 млн в кожній великій ОТГ.
Це означає, що керівники ОТГ будуть змушені скорочувати заклади охорони здоров’я, освіти, культури, спорту. Вони також не матимуть можливості повністю забезпечити соціальні виплати.
Саме тому, нині необхідно:
– перегляд бюджету в частині збільшення субвенцій для місцевих бюджетів;
– перегляд та зміни меж ОТГ та районів з огляду на потребу утворення фінансово-спроможних та відповідних європейській практиці громад.
П.С. Ви запитаєте: до чого тут Каганович?
Лазар Каганович народився на Київщині.
Прославився причетністю до знищення українського села і селянства, вважаючи їх націоналістами й небезпечними для планів побудови нової радянської країни. Нинішні посадовці й чиновники, теж родом з України, знищують українське село й селянство, як це робив Каганович і більшовики!
Блог Миколи Томенка