Наша команда Громадського руху «Рідна країна» минулого року на сайті Президента зареєструвала петицію про відміну бюджетного фінансування партій. Громадяни підтримали таку ініціативу і вона набрала в рекордні строки необхідні 25 тисяч голосів. Не дивлячись на волю українського народу, задовольнив вимогу Президент частково, забравши бюджетні гроші у партій, які набрали 2% голосів на виборах, а от найбагатшим, які потрапили до парламенту, фінансування скоротили лише наполовину.

Коли Україна почала потерпати від світової пандемії Covіd-19, з’явилась надія, що і  так далеко небідні партії Медведчука-Путіна, Порошенка, Тимошенко, Вакарчука й Зеленського все ж відмовляться від бюджетних грошей на користь українського народу. Але відмовилась лише партія «Слуга народу» і то на 2 квартали, інші не встояли перед дармовими грошима.  «Бідні» партії заявили, що без бюджетного фінансування вмруть, бо платити зарплати буде нічим, працювати з виборцями не буде за що.

Найбільшим цинізмом в цій ситуації стало те, на що витратили кошти платників податків.

В країні, де йде війна з Путіним 6 рік, кум цього ж Путіна пропагує «російський світ» на своїх телеканалах за наші з вами гроші.  Так за даними НАЗК, Політична партія «Опозиційна платформа За життя» витратила 60 млн грн із 63 отриманих з Державного бюджету України, на оплату рекламних матеріалів. Найбільше коштів за пропаганду отримав телеканал «112 Україна» –  23 млн грн). Назвали цю послугу «забезпечення розміщення рекламного відеоматеріалу». Телеканал ZIK (ТОВ «Телерадіокомпанія «Нові комунікації») з бюджету отримав 16 млн грн. А ТОВ «Новини 24» або більш відомий NewsOne отримав 19 млн грн.

Виходить, що замість того, щоб профінансувати роботу з виборцями на місцях, консультувати й допомагати, під час війни партія витратила кошти українців на пропаганду «Російського світу Путіна» на каналах кума того ж Путіна.

Очевидно, що й інші партії на братніх каналах олігархів оплачують політичну рекламу за рахунок бюджетного фінансування.

Тому команда «Рідної країни» закликає в часи епідемії та фінансової кризи, якщо не скасувати повністю фінансування наших і так небідних партій, то бодай заборонити витрачати бюджетні кошти на політичну рекламу.

Ми вважаємо не припустимим витрачати такі гроші на саморекламу, піар та найстрашніше – пропаганду «російського світу Путіна».
Принагідно інформуємо, скільки у бідній, корумпованій та карантинній країні отримують бюджетних коштів парламентські партії.

 Бюджетне відшкодування діяльності політичної партії на 2020 рікВідшкодування коштів, витрачених на передвиборну агітацію
«Слуга народу»140,5 млн грн115 млн грн
«Опозиційна платформа – За життя»42,5 млн грн60 млн грн
«ВО «Батьківщина»26,6 млн грн87 млн грн
«Європейська солідарність»26,4 млн грн99 млн грн
«Голос»18,9 млн грн105 млн грн
Блог Миколи Томенка