Сьогодні – день народженння Миколи Гоголя. Як відомо, у 2009 році я видав дослідження «Український романтик Микола Гоголь». Досі цікавлюся його творчістю та намагаюся розгадати таємниці життя класика. Кілька років тому я знайшов фрагмент, раніше невідомої статті Миколи Гоголя «Полтава». І тут міститься пояснення не лише сильних, а й слабких сторін характеру українців, які завжди використовували вороги й від яких потерпали самі українці. Гоголь відзначає « …смелый европейский ум, жаркую любовь к родине..» і водночас простоту, яка доходить до крайності й дає можливості їх обманювати та обвести круг пальця. Гоголь наводить низку анекдотів щодо щирості й довірливості українців, які переходять у неймовірну простодушність. Ось для прикладу такий анекдот:

«Три козаки сховалися від багаточисленної ватаги татар, які їх переслідували: один за стіг сіна, другий – під плотину, третій – на дерево. Татари, які побачили сіно, зійшли з коней й почали висмикувати його руками. Довго стояв козак за стогом, чесався у нього язик, коли дивився на незграбність татар і не витримав він та сказав: “Та візьміть хоч вила, що стоять біля хати. Хто ж так смиче сіно руками?» Татари зраділи несподіваній знахідці й попри спротив – зв‘язали козака. Як тут голос із під плотини другого: “Тримайся земляче!” Третій, старший і розсудливіший, побачивши сумну долю своїх товаришів, які потерпіли від власної глупоти, вигукнув таким голосом, що татари аж підняли голови догори: “Дурні, Ви, дурні, мовчати требу було обом”! ( переклад українською автора).

От так, від часів описаних великим сатириком, знаходяться чужі та свої хитромудрі правителі та політики, що використовують простодушність й довірливість українського народу. А народ, наш рідний, після чергового обману, знову оптимістично скаже: “Та якось воно буде!”

І так від виборів до виборів…

Блог Миколи Томенка