Київський міський голова Віталій Кличко на сторінці у Facebook на правах реклами похвалив сам себе за «зекономлені» 100 млн грн під час будівництва мостового пішохідно-велосипедного переходу між парками «Хрещатий» та «Володимирська гірка». В народі його вже встигли назвати «мостом Кличка».

            Як зазначив очільник міста на сторінці: «По факту, міст обійшовся в 278 з половиною мільйонів гривень! Плюс проектні та інші додаткові роботи. Загалом на міст з прилеглими об’єктами і територією (зокрема, парків Хрещатий і “Володимирська гірка” з фонтаном) місто витратило 306 мільйонів гривень хоча, за попередніми розрахунками, на весь комплекс робіт і об’єктів передбачалася сума майже 420 мільйонів. Тобто місто зекономило понад 100 мільйонів гривень».

            Здавалось би дійсно, чудова новина, – зекономлено 100 мільйонів гривень. Але варто звернутись до історії питання, щоб зрозуміти, що в даному випадку ні про яку економію не йдеться, а відбувається проста маніпуляція та підміна фактів.

            Отже, початкова вартість будівництва мосту становила  255,57 млн. грн. (що менше навіть за заявлені у повідомленні 306 мільйонів).

            Розпорядженням КМДА №859 від 16 травня 2019 року кошторисна вартість мосту була збільшена до 419 960,2 млн. грн.

           

Варто зазначити, що цим же Розпорядженням у Київського зоопарку «забрали» 232 629,4 млн грн, що були передбачені на його реконструкцію.

            Таким чином, міська влада вихваляється тим, що, збільшивши вартість будівництва мосту, та в подальшому витративши «всього» на 50 мільйонів гривень більше, ніж було передбачено з самого початку (306 млн. грн. фактично витрачених проти 255,57 млн. грн. запланованих), начебто зекономила 100 мільйонів бюджетних коштів!

            Варто нагадати, що міст від самого відкриття періодично потребує додаткових витрат –  періодично він «дає тріщини» або на ньому виявляють  інші конструктивні недоліки, які необхідно ремонтувати знову ж таки бюджетним коштом.

espreso.tv

            Але наших чиновників це зовсім не засмучує, адже завдяки словесній еквілібристиці будь-яку халепу можна перетворити на грандіозну перемогу, навіть якщо автором та виконавцем цієї халепи є той, хто себе ж і вихваляє.

Віктор Марусиченко, юрист
Громадський рух “Рідна країна”