14 грудня в Україні відзначають «День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильської АЕС». Ця дата була обрана не випадково, оскльки саме в цей день 1986 року було завершено спорудження захисного саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком. 

Лідер партії Громадський рух “Рідна країна” Микола Томенко зазначив, що пам`ять про жертву, яку тоді принесли люди задля захисту майбутнього, потрібно демонструвати не лише на словах.

“Наслідки аварії на ЧАЕС ми досі відчуваємо, але якби тоді не було тих сміливих воїнів з радіацією, все могло б бути набагато гірше. Їхню жертву важко переоцінити – вони віддали своє життя, ризикували і поплатилися здоров`ям. Завдання нашого покоління – не лише на словах згадувати про ті жахливі події.”

Політик розповів про те, який був напрямок руху в комітеті екополітики за його головування.

“В 2016 році Верховною Радою був ухвалений Закон про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо соціального захисту постраждалих осіб. Йшлося про допомогу сім`ям ліквідаторів. Також кожного року наша команда Громадського руху “Рідна країна” відвідує заклад, який опікується здоров ` ям дітей, які мешкають на територіях, що найбільше постраждали від катастрофи. Тут я хочу зазначити, що оскільки санаторій знаходиться під Києвом, його вже не перший рік намагаються закрити. Ми будемо продовжувати захищати заклад, оскільки для дітей з віддалених сіл це єдиний спосіб оздоровитись та пройти медичне обстеження. Ми працювали таким чином, щоб мінімізувати шкоду, яку було завдано людям. Щороку я беру участь в заходах, приурочених до пам`ятних дат в місті Славутич. Разом ми також реалізували декілька проектів. За це громада міста мене нагородила найціннішою відзнакою – званням “Почесний громадянин міста”.

Томенко також зазначив, що сьогодні можливо перетворити Чорнобиль з місця “страху для всього світу” на місце передових технологій.

“Будучи головою Комітету Верховної ради з питань екологічної політики, природоутворення та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи я намагався налагодити міжнародну співпрацю з нашими партнерами для того, щоб перетворити Чорнобиль зі “страху для всього світу” на гордість України. Була можливість повернути до життя 30-кілометрову зону відчуження на науково-дослідний центр, який би розробляв передові технології в галузі енергетичної безпеки. На жаль, тоді влада займалась “заробітчанством для себе”, а не для країни. Звідси і прийшла звичка згадувати Чорнобиль лише два рази на рік – 14 грудня та 26 квітня. Ну і звичайно, коли іноземці про нього фільм знімають або гру вигадують.”

За словами Томенка, йому та його команді в комітеті досі є чим пишатись.

“Для ліквідації наслідків ми в свій час зробли чимало: починаючи з оздоровлення людей, які прживають на забрудненій території і закінчуючи міжнародними проектами, які влада на жаль не підтримала. Я гордий, що причетний до тих небагатьох, які небайдужі до навколишнього середовища та винесли справжній урок з катастрофи. На мою думку, основний меседж, який сьогодні повинен лунати: “Людина і Україна – понад усе”. Про це варто пам`ятати завжди, а не лише два рази на рік.”