29 жовтня лідер Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко на сайті Президента України  зареєстрував петицію щодо недопущення скасування доплат і надбавок педагогам, викладачам вищих навчальних закладів та стипендій студентам.  За 7 днів петиція набрала майже 2 тис. підписів.

Нагадаємо, що бурхливу суспільну реакцію викликали зміни до законодавства, запропоновані народними депутатами, та урядові ініціативи, що стосуються скасування доплат освітянам.

За це Микола Томенко назвав профільне міністерство «Міністерство ліквідації освіти і науки».

«Цікаво, що ми сьогодні боремося навіть не за підвищення оплати праці освітянам, а за те, щоб хоч зберегти те, що вони вже мають! Це абсурдна ситуація. Ми втратимо кращих науковців, які в кращому випадку перейдуть в приватний сектор, а в очікуваному за таких обставин – разом зі студентами, яким вирішили зменшити стипендії, виїдуть за кордон.»

Томенка також обурила позиція очільників міністерства.

«Для мене не зрозумілим залишається позиція очільників міністерства освіти профільного комітету в Верховній Раді. Вони б мали боротись за підвищення оплати працівникам освіти, збільшення фінансування наукових проектів. Натомість, вона здає інтереси всієї наукової спільноти, в тому числі й майбутніх школярів та студентів, яким не залишають вибору, крім як їхати навчатись в Польщу, Литву  або Чехію.»