«Рідна країна» неодноразово акцентувала увагу на будівництві пішохідно-велосипедного мосту між Володимирською гіркою та Аркою Дружби народів. Як і прогнозувалось, апетити забудовників та розпорядників бюджетних коштів на будівництві цього «архітектурного шедевру», чесно вкраденого у швейцарських архітекторів,  продовжують зростати шаленими темпами.

22 травня 2019 року на сайті КМДА опубліковано розпорядження від 16 травня 2019 року № 859, згідно до якого кошторисна вартість будівництва мостового переходу зросла з 255,57 мільйона гривень до 419,96 мільйонів.

Не дивлячись на те, що будівництво, стосовно якого думки у киян особливо ніхто і не запитував, з самого початку відверто проводиться за сумнівними схемами, не зважаючи на, м’яко кажучи, негативне відношення до будівництва ЮНЕСКО, ігноруючи загрозу для історичних схилів Дніпра, яку може нести будівництво такого масивного об’єкту, мер Кличко не може натішитись цим проектом. «Він (ред. – «міст») стане справжньою перлиною української столиці. І, я переконаний, це буде найбільш популярне для киян і гостей місце, де багато людей робитимуть фото, де зніматимуть кліпи, де із задоволенням гулятимуть», – радісно повідомляє Кличко на своїй сторінці у Facebook.

Мені особисто не досить втішно від таких перспектив, зважаючи на суму витрачених бюджетних коштів на будівництво цієї «перлини». Адже ще не відомо яким чином в подальшому будуть розвиватись взаємовідносини з ЮНЕСКО. Не відомо, яким чином міст вплине на міцність історичних дніпровських схилів та скільки ще коштів буде витрачено на укріплення схилів, на яких стоїть Національна Філармонія України. Але Кличко вважає, що Київ заслуговує на такий щедрий «подарунок», адже дороги у столиці в ідеальному стані, садочків та шкіл вдосталь, інфраструктура працює як швейцарський годинник, то ж час подумати і про прикраси для туристів і велосипедистів.

До речі, саме у швейцарському кантоні Вале у липні 2017 року відкрився найдовший у світі підвісний пішохідний міст довжиною 494 метри та висотою понад 80 метрів (довжина «мосту Кличка» складає 206 метрів, а висота у найвищій точці – 32 метри). Так от, вартість швейцарського мосту складала 730 тис. франків, що становить близько 19 мільйонів гривень.

Але ж Київ – не Швейцарія та й на 19 мільйонах багато не заробиш, плюс до такого підвісного мосту не причепиш кіоск і фонтан нікуди прилаштувати. Тому будувати, так будувати!

І варто було б нагадати очільникам міста, що 420 бюджетних мільйонів – це гроші платників податків, а не особистий подарунок від мера та забудовників, то ж слід задуматись, хто кому робить подарунок у вигляді «Моста імені Кличка», – епічного втілення жадібності та марнотратства.

Віктор Марусиченко, юрист

Громадський рух “Рідна країна”