Лідер політичної партії Громадський рух «Рідна країна» Микола Томенко на прес-конференції в Тернополі розповів журналістам про особливості нинішньої виборчої кампанії.

«Мене, як науковця, найбільше бентежить кількість зареєстрованих кандидатів. Я вважаю це зневагою до українського народу. Для того, щоб краще розуміти природу цих кандидатів, їх слід розділити умовно на 3 групи.

Перша група – політично неадекватні люди, які б не пройшли психіатричну експертизу в разі її обов`язковості.

Друга група – ті, які за гроші продають своїх членів комісії, здебільшого владі.

Третя група відбирає голоси у найбільш рейтингових кандидатів».

Микола Томенко зазначив, що загалом ситуація з результатами проста і зрозуміла: «Інтрига сьогодні полягає лише в тому, хто із 4 лідерів – Зеленський, Порошенко, Гриценко, Тимошенко, – буде у другому турі».

Політик також розповів що чекає на проросійських кандидатів.

«Друге питання, на яке дадуть відповідь результати голосування на президентських виборах,  – хто із двох проросійських кандидатів посяде 5 місце і буде переконувати свій електорат, що хоч один з них може подолати 5% бар`єр на парламентських виборах».

Микола Томенко також переконаний, що більшість кандидатів не наберуть і 1% голосів українців.

«Я впевнений, що не менше 30 кандидатів не подолають і 1%, тому я давно пропоную змінити виборче законодавство, яке б не порушувало вимог Конституції України. Я б залишив всі базові вимоги про вік, період проживання в Україні і таке інше, але ввів би поетапне отримання статусу кандидата в президенти.

За таких умов, виконавши базові вимоги, вони б ставали кандидатами в кандидати в президенти, а після того вони б мусили окрім виборчого фонду, (який безсумнівно має бути більшим, ніж 2,5 млн грн), зібрати певну кількість прихильників у двох третинах областях як це, наприклад, передбачено процедурою проведення Всеукраїнського референдуму. Лише після пред`явлення коштів і підписів прихильників ЦВК  може зареєструвати кандидата в Президенти».

Політик пояснив чому така схема є вигідною.

«Вона дає можливість відсіяти три мною раніше зазначені групи: тобто неадекватних людей і робить невигідним на цьому етапі вкладати кошти або займатися перетягуванням голосів у опонентів влади.

За таких обставин ми можемо вийти на рівень цивілізованих країн і будемо мати не більше 10 кандидатів на виборах президента».