Лідер політичної партії Громадський рух «Рідна країна» Микола Томенко перебуваючи на Черкащині, розповів місцевим журналістам про те, як команда на чолі з єдиним кандидатом на пост президента від української, європейської коаліції Анатолієм Гриценком планує боротися з корупцією.

«Ми вважаємо, що починати потрібно з виборчої кампанії. Відкритість в діях є фундаментом чесності, тому на минулому тижні в Києві наша команда відкрила штаб для журналістів, щоб показати, що в нас немає іноземних політтехнологів, які розповідають як нам жити в нашій країні. Я вважаю показовим те, як кандидат веде виборчу кампанію, бо це виражає його відношення до корупції. Коли на роботу в штаб беруть «і мертвих, і живих, і ненарожденних» технологів, які через підкупи та фальсифікації допомогли прийти до влади Януковичам—Черновецьким, у виборця повинні виникнути логічні питання—а чи буде цей кандидат боротися з корупцією?».

Політик також зазначив, що в цій боротьбі необхідна тверда політична воля, а також системність та послідовність в діях.
«Боротьба з корупцією стала найбільш розрекламованою реформою влади. Багато коштів витратили на пропаганду й піар. Перші арешти були дуже обнадійливими, оскільки затримували серйозних посадовців, але виявляється, що домінанта гри на публіку виявилась ключовою. Всі справи були непродуманими, особливо справи Насірова, Бочковського, яких в судовому порядку поновили на посадах та виплатили зарплати. Я вже пропонував, щоб ті, хто арештував з порушенням законної процедури, нехай би хоч зарплату їм зі своїх кишень видали, оскільки виплачувати її довелось з держбюджету. Висновок в даному випадку один: піар – це добре, але без системи, послідовності та діючих інститутів результату не буде».

Микола Томенко наголосив, що приклад негативного відношення до корупції повинен подавати в першу чергу Президент.

«Дивує гордість, з якою сьогодні розповідають про систему Prozorro, оскільки якщо її постійно моніторити, можна помітити, як брати і сестри посадовців чи депутатів «випадково» виграють тендери. Антикорупційне думання нинішньої влади нічим не відрізняється від попередньої.
Анатолій Гриценко неодноразово наголошував, що у владі немає місця родичам та друзям. Відповідальні посади в державі повинні займати лише компетентні люди, які знають свою справу. В цьому питанні наші переконання повністю збігаються.
Як науковець, я дійшов до наступного висновку. Як тільки суспільство бачить, що президент не бере своїх друзів чи бізнес-партнерів на посади та не лобіює інтереси своєї компанії, він стає прикладом для наслідування і має моральне право сказати так не робити міністру, а той, в свою чергу, передавати таку тенденцію на нижчі рівні.
Зараз виходить навпаки. Президент в своїх інтересах розподіляє бюджет, то чому міський голова не може зробити так само?».

Підсумовуючи, Микола Томенко підкреслив, що напередодні виборів кандидати повинні продемонструвати свою команду, яка буде працювати пліч-о-пліч з президентом.

«Поки ми єдина команда, яка представляє тих, хто буде з нами працювати, щоб виборець міг самостійно їх оцінити. Так в останньому ефірі телеканалу ICTV ми представили Віктора Трепака, бувшого першого заступника Голови Служби безпеки України, який розслідував справи «діамантових прокурорів» та «чорної каси» Партії регіонів і був позбавлений посади, оскільки виявилось, що багато нинішніх посадовців були не зацікавленими в тому, щоб винні були покарані. Окрім імовірного кандидата на посаду голови СБУ з часом ми поінформуємо і про інших людей, які можуть зайняти посади, на які призначає президент».