Лідер політичної партії Громадський рух «Рідна країна» Микола Томенко в ефірі житомирського телеканалу Союз-TV розповів чому владі вигідна велика кількість технічних кандидатів.

«Вперше за всю історію виборів в Україні ми маємо таку величезну кількість кандидатів. Очевидно, що деякі з них не тільки не мають шансів, а й навіть в соціологічних опитуваннях не набирають 0,1%. Показовим в даному випадку є також й те, що серед них є і депутати від БПП, і позафракційні, які системно голосують за бюджети Гройсмана-Порошенка, й ті, хто не будучи в парламенті, залишаються в команді влади».

Політик пояснив яке завдання виконують такі нерейтингові кандидати.

«Завдання у так званих технічних кандидатів одне – зареєструватись і передати свою квоту на членів виборчих комісій або тому, хто більше заплатить, або тому, хто вже щось пообіцяв. Такі дії наближають нас до ситуації, коли Порошенко буде мати, хоч і теоретично не свою, але фактично реальну більшість членів комісій, які будуть діяти в його інтересах».

Микола Томенко наголосив, що з такою монополією потрібно терміново боротися.

«Проблема також полягає в тому, що скупкою цих «виборчих фунтів» займається не лише влада, а й так звана опозиція, а це може серйозно зашкодити проведенню демократичних та чесних виборів. Тому, на мою думку, такі технічні кандидати за свої рішення повинні нести серйозну відповідальність, оскільки їхні дії призводять до монополізації впливу діючої влади у виборчих комісіях».