17 грудня в у прес-центрі інформаційного агентства “Інтерфакс-Україна” відбулася спільна прес-конференція лідера партії “Громадський рух “Рідна країна” Миколи Томенка, лідера партії “Громадянська позиція” Анатолія Гриценка та голови Європейської партії України Миколи Катеринчука. На заході представники політичних сил повідомили про об’єднання та підтримку єдиного кандидата в Президенти України від проукраїнської, проєвропейської та демократичної опозиції.

Лідер партії Громадський рух «Рідна країна» Микола Томенко звернув увагу, що в нинішніх непростих умовах необхідно об’єднатись для того, щоб змінити формат виборів.

«Юридично залишається 15 днів до початку виборчої кампанії, фактично вона триває вже давно. Виглядає таким чином, що сьогодні президентська виборча кампанія – це конкурс брехунів, клоунів і піарщиків. Наша команда Громадського руху «Рідна країна» вже протягом року намагається пояснити, що потрібно змінювати порядок денний процесу проходження виборчої кампанії, щоб була можливість громадянам обрати чесних і професійних людей. Наше завдання наступне: об’єднуватись заради цінностей та України, а не проти когось. Я вважаю, таке конструктивне та ідеологічне мислення принесе позитивний результат. Громадський рух «Рідна країна»  запропонував таку концепцію об’єднання і знайшов реальний відгук у команди Анатолія Гриценка. Тому ми прийняли рішення підтримати Анатолія Степановича на виборах Президента України і, об’єднавшись, рухатись спільно на парламентські та місцеві вибори. Таким чином ми показуємо приклад іншим проукраїнським, проєвропейським, демократичним командам.

Політик також на голосив на тому, що сьогодні важливо правильно розуміти поняття опозиції.

«Я хочу наголосити на правильному визначенні політичних сил, які будуть брати участь у майбутніх виборах: прибічники Путіна неможна назвати опозицією. Опозиція – це ті люди, які проти влади, російської агентури, які думають і переживають за країну. Наголошую- ми об’єднуємо проукраїнську, проєвропейську і демократичну опозицію. Я переконаний, процес об’єднання буде тривати й надалі і країна буде об’єднуватись разом з нами довкола тих, хто живе в Україні, працює в ній, відпочиває та пропагує її. Досить вже заробляти на країні.»

Голова політичної партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко під час прес-конференції розповів, що це об’єднання не ситуативне під президентські вибори, а стратегічне – довкола спільного бачення проблем, які постали перед країною: «У нас спільне бачення шляхів, однакове розуміння економічного, екологічного, безпекового антикорупційного пакету, – і додав: – Я хочу подякувати Миколі Томенку за те, що погодився взяти на себе непросту роботу. Микола Володимирович буде займатися медійною комунікацією, стратегією виборчої кампанії, а також під його керівництвом буде відбуватись виборча кампанія в Києві».