В ніч на 26 листопада на екстреному засіданні РНБО Порошенко завірив українців, що обмеження Конституційних прав і свобод не буде. Натомість в пункті 3 Указу Президента  “Про введення воєнного стану в Україні” чітко зазначено: “У зв`язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30-34, 38, 39, 41-44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України “Про правовий режим воєнного стану”.

Звичайно воєнний стан неможливий без обмежень, оскільки цей закон передбачає введення в дію засекречених актів, які діють лише під час воєнного стану – розвідка отримує більше повноважень, відкривається доступ до стратегічних запасів і так далі.

Обмеження права на зібрання теж є логічним. В разі масштабної пропагандиської кампанії з боку Росії можливий сценарій захоплення адміністрацій та будівель силових структур “зеленими чоловічками”, як це відбулось в Луганській і Донецькій областях.

Але найбільше сьогодні громадян лякає не заборона мітингів. Питання, яке найбільше всіх цікавить – чи буде держава втручатись в особисте листування та приватну власність.

Президенту, який має найнижчий рівень довіри за весь час існування цього інституту, важко довіряти, особливо якщо згадати невиконані передвиборчі обіцянки: зняття недоторканності, порядок проведення імпічменту, долар по 15 грн та завершення війни.

До цього далеко неповного переліку слід додати забуту передвиборчу програму та постійну дрібну брехню, як, наприклад, під час виступу у Верховній Раді 26 листопада, де він сказав, що на екстреному засіданні Радбезу ООН країни-члени спочатку відхилили запропонований Росією порядок денний, а потім “Україна внесла свій проект, який був підтриманий більшістю голосів” і назвав це “дипломатичною перемогою”. Насправді рада лише відхилила запропонований Росією проект і на словах засудила її дії. Ну і звичайно виникає питання – чи можна називати дипломатичною перемогою той факт, що проти проекту Росії проголосувало лише 7 із 15 країн членів(США, Велика Британія, Франція, Німеччина, Польща, Швеція, Нідерланди)? Це ж навіть не половина. 4 країни висловились “за”(Росія, Китай, Казахстан, Болівія), 4 країни утримались від голосування (Перу, Кувейт, Кот-д’Івуар, Екваторіальна Гвінея).

Тому досить дивно бачити 3 пункт про обмеження і чути від Президента кожного разу, що Конституційні права обмежуватись не будуть.

Будуть, а от чи будуть зловживання – це вже покаже час. На жаль, історія з постійною брехнею від Президента оптимізму не вселяє.

Блог Валентини Різник