Лідер політичної партії Громадський рух “Рідна країна” Микола Томенко прокоментував екстрену нараду щодо подій у Смілі.

“Я особисто з жахом дивився екстрену нараду за участі президента. Що відбулося? Порошенко, який не несе жодної відповідальності і не повинен займатися опаленням, вимагав порушити закон і включити газ, а потім заднім числом все зробити. До теми про ТСК, в цивілізованій державі такі заяви вже б стали підставою для розслідування і оголошення імпічменту. Ми розуміємо, що передвиборча кампанія, але це погане шоу, бо в ньому президент закликає порушувати закон.

Якщо коротко про витоки проблеми…

Колись давно голова КМДА Попов порадив попередньому міському голові Сміли відмовитись від комунального підприємства, яке постачало газ, на користь приватної компанії родом з Шепетівки і крайньою адресою на Сейшелах. І ця компанія, якій містяни заплатили 8 млн грн, зникла з грошима декілька років тому. В результаті: правоохоронні органи нічого не роблять, судова система очевидно чому не розглядає це питання, в Смілі всі пересварились і питання переобрання мера й міської ради вже стоїть другий рік, оскільки вони не можуть знайти спільну мову.

Але ж 2 роки і вища влада нічого не робила. Це трагедія, оскільки в країні не функціонує система влади. Хто винен: мер; обласна адміністрація; Уряд, який нічого не робив 2 роки; винне МВС і СБУ, які не змогли розслідувати питання і гнила судова система.

Недопрацювали всі. Містян, звичайно по-людськи я розумію. Уявіть собі, ви платите за газ, обираєте мера, який обіцяє проблему вирішити, а в кінцевому результаті Нафтогаз пропонує місту знову заплатити. Вибачте, але 8 млн грн. –це премія одного чиновника компанії, а вони не хочуть реструктуризувати борг, бо для них, як вони кажуть, фантастичні гроші. Як премії виписувати, то вже не такі фантастичні?”