Лідер політичної партії Громадський рух “Рідна країна” Микола Томенко прокоментував на телеканалі ZIK питання щодо подорожчання газу в Україні.

“У 2016 році прем’єр-міністр Гройсман чітко сказав, що більше підвищення ціни на газ не буде.  Очевидно, що  уникнути подорожчання він не міг чи не хотів. Але в моральному та професійному розумінні ситуації, він мусить піти у відставку, оскільки не просто не дотримав слова, а й нічого не зробив, щоб цього уникнути.

Але найгірше навіть не це. Верхом цинізму стала свіжа обіцянка Гройсмана, що ціна на газ більше змінюватись не буде.

Інше питання полягає в тому як це рішення приймалось. Ніхто не пояснив складову відсотку, на який збільшили оплату, що це означає для споживачів – чи зміниться якість газу або послуг, чи стане вода в кранах більш гарячою? Влада цього не пояснила. Зібрались в п’ятницю на закритому засіданні і все вирішили, а нас поставили перед фактом.

Потрібно такі  розмови повертати в професійне русло. Президент всьому народу України обіцяв і врегулювати ринок газу, і сприяти розвитку енергоефективності. Уникнути подорожчання було можливо за системної роботи. Ми б могли споживати власний дешевший газ. Чи повідомляли скільки за півтора року в Україні видобули власного газу? Точно менше, ніж планували, оскільки другий рік йде боротьба за газові скважини між друзями Януковича та друзями Порошенка і частина з них так і стоять законсервовані. Нам обіцяли програму енергозбереження, утеплити лікарні, університети. Що ми бачимо? Навчальні заклади по 3 місяці не працюють, бо не мають чим платити”.