Днями НАЗК розподілило бюджетні кошти на фінансування політичних партій у ІІІ кварталі 2018 року.

Ситуацію з фінансуванням прокоментував голова Київського осередку політичної партії Громадський рух “Рідна країна” Олександр Федоренко.

“Сьогодні партії, які знаходяться при владі, отримують потрійне фінансування. По-перше, їх фінансують олігархи і бізнесмени. По-друге, вони не відмовляються від бюджетних коштів, які передбачені законодавством. По-третє, вони не цураються адмінресурсу у вигляді субвенцій на округи  та іншої фінансової допомоги  знову-таки за рахунок бюджету”.

Політик стверджує, що при затверджені бюджетного фінансування на законодавчому рівні потрібно заборонити фінансування політичних партій у Верховній Раді олігархами.

“Звичайно не виникало б питань щодо фінансування партій з бюджету у тому випадку, коли законом було б заборонено отримувати фінансування від олігархів та різних фінансових груп. Якби виборець самостійно фінансував партії з бюджету, і тільки за бюджетні гроші вони знімали офіси, платили зарплати та робили рекламу, в такому випадку можливо у нас не виникало б питання чиї інтереси відстоюють у Верховній Раді депутати.

Сьогодні ж ми маємо наступну ситуацію. В складний економічний період, коли в країні йде війна, коли в бюджеті не вистачає коштів на соціальні виплати, партії отримують гроші з наших кишень і оплачують ними телебачення та біг-борди. Лише в жовтні-грудні 2017 було витрачено 56 млн грн бюджетних коштів на рекламу. Одночасно їх фінансують олігархи, чиї інтереси в парламенті та на ефірах вони обслуговують.

Не слід також забувати, що за Календарним планом проведення восьмої сесії Верховної Ради України ВР мала працювати 116 робочих дні. Але в період з 06.02.2018 по 20.07.2018 (період роботи ВР за календарним планом), фактично Рада провела 34 засідання на яких здійснювалось голосування і наступне засідання відбудеться аж у вересні. Тобто сьогодні депутати на чолі з Парубієм вирішили, що працювати вже не треба, хоч такі ключові питання, як призначення очільників МОЗ та Мінфіну, членів ЦВК та низки голів комітетів досі не закриті.

Я вважаю, партіям в парламенті потрібно відмовитись від бюджетного фінансування до тих пір, поки не буде викорінена корупційна складова. Сьогодні, коли вони тижнями й місяцями гуляють,  брати гроші з державного бюджету вони не мають морального права”.

Нагадаємо, що в ІІІ кварталі партії отримали фінансування в наступному обсязі:

«Народний фронт» — 33 020 075 гривень;

«Партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність» — 32 546 214 гривень;

«Опозиційний блок» — 14 065 605 гривень;

«Радикальна партія Олега Ляшка» — 11 106 858 гривень;

«ВО «Батьківщина» — 8 471 724 гривень;

«Об’єднання «Самопоміч» — 16 365 568 гривень і додатково 12 841 756 гривень.