Уже майже тиждень у Києві триває чергове «покращення» – проїзд у громадському транспорті з 14 липня підвищено вдвічі, до 8 гривень. Однак учора стало відомо, що це рішення може не стати остаточним.

Постанову влади про підвищення плати за проїзд можуть скасувати в судовому порядку. Окружний адміністративний суд Києва відкрив відповідне провадження щодо незаконності нових тарифів. Тож киянам є на що сподіватися – хоча багато залежить і від них самих.

Та ситуацію можна змінити, вважає керівник київського осередку політичної партії Миколи Томенка «Рідна країна» Олександр Федоренко.

Якщо буде великий резонанс у суспільстві, то можна повернутися до старих тарифів чи сподіватися на перегляд їхнього підвищення. На прикладі Київради ми бачимо, що лише 24 депутати проголосували проти підвищення вартості проїзду – хоча опозиційних обранців там значно більше. Це може свідчити про змову так званих опозиціонерів із столичною владою.

Питання треба виносити на більш високі рівні – наприклад, до Верховної Ради. Потрібно провести громадські слухання, надати чітке обґрунтування тарифів. А не обмежуватися загальними фразами з приводу росту долара і цін тощо. Щоб кияни розуміли, на якій підставі відбувається здорожчання.

Але Кличко та його команда навряд чи зможуть пояснити ріст ціни на квитки аргументовано. Методи і риторика керівної верхівки є такими самими, що й у попередньої злочинної влади. Зараз неможливо відрізнити нинішню і злочинну владу.

Щодо ситуацій на кшталт величезних черг до кас і браку жетонів – на станції метро «Позняки» навіть довелося встановлювати «скарбничку», аби люди в неї клали гроші й проходили. Це яскраве свідчення некомпетентності влади, яка найбільше займається банальним піаром. Якщо б люди відчули зростання рівня послуг, настільки бурхливого невдоволення не було б. Ці розмови зазвичай ведуть до підвищення тарифів – про покращення комфортабельності – а опісля одразу забувають».

На прохання нашої редакції Олександр Федоренко окремо привітав Віталія Кличка зі вчорашнім днем народження та побажав йому успішно переглянути свій досвід і зробити вдалу переоцінку цінностей.

«Побажання в тому, щоб Кличко зрозумів, що якщо ти фахівець в одній справі – зовсім не обов’язково ти досягнеш успіху в чомусь іншому. Краще б він лишився в пам’яті киян та українців як найкращий боксер, який зробив нашу країну всесвітньо відомою. А не як некомпетентний мер, яким керують забудовники. І за часів якого Київ замість того, щоб перетворитися на справді європейську столицю, став за рівнем комфорту фактично непридатним до проживання.

Краще б він лишився класним екс-спортсменом, аніж став пересічним мером», – резюмував Олександр Федоренко.