Щороку 18 травня світ відзначає Міжнародний день музеїв. Цього дня громадський діяч Микола Томенко та народна артистка України Наталія Сумська приїхали до Переяслава, аби привітати музейників з їхнім професійним святом, а разом з тим оголосити цікавий конкурс для молоді, розповідає Proslav.

Для нашого міста Міжнародний день музеїв – особливий день: у 2020 році в Переяславі зафіксували національний рекорд за найбільшу кількість музеїв на душу населення.

Тож з нагоди свята голова фонду «Рідна країна» Микола Томенко, який є давнім другом і партнером НІЕЗ «Переяслав», завітав до Меморіального музею Григорія Сковороди й оголосив про початок відкритого всеукраїнського конкурсу відеоробіт про переяславський заповідник.

Учасниками конкурсу можуть стати діти від 12 до 17 років. За умовами, необхідно зняти відеоролик про НІЕЗ «Переяслав», окремий музей заповідника чи кілька музеїв, або навіть про певний експонат. Відео слід опублікувати на своїй сторінці у соцмережі Instagram або Facebook і обов’язково відзначити профіль НІЕЗ «Переяслав». Тривалість відео – до 1 хвилини для розміщення в Reels або до 3 хвилин для звичайного допису.

Переможця визначать за кількістю вподобайок на відео, ще одного призера обиратимуть рішенням спеціальної комісії. Загальний призовий фонд конкурсу складає 20 тисяч гривень.

Організаторами конкурсу є НІЕЗ «Переяслав», Фонд Миколи Томенка «Рідна країна, НУБіП України, Університет Григорія Сковороди в Переяславі.

Генеральний директор НІЕЗ «Переяслав» Олексій Лукашевич підкреслив, що конкурс має на меті ще й національно-патріотичне виховання молодого покоління українців, адже, готуючи відео, діти заглибляться в історію свого краю.

У свою чергу проректор з навчально-методичної роботи переяславського університету Вячеслав Різник підтримав проведення конкурсу серед абітурієнтів.

Провідна акторка Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка, Народна артистка України Наталія Сумська заохотила присутніх на заході школярів до участі в конкурсі, поділившись деякими секретами акторської творчості. Зірка зазначила, що раніше зняти якісний відеоматеріал можна було лише на кіностудії, а сьогодні за допомогою ґаджетів можна зняти і змонтувати ролик на рівні професійного.

Завідувачка Меморіального музею Г.С. Сковороди Тетяна Радіоненко розповіла про свій досвід у зйомці відеороликів та побажала молоді скористатися чудовою нагодою проявити свої творчі здібності й креатив.

Деталі про проведення відкритого всеукраїнського Конкурсу відеоробіт «Про Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав» за посиланням.