Лідер політичної партії Громадський рух “Рідна країна” Микола Томенко в ефірі телеканалу Еспресо розповів про те, чому Україна досі не може вирішити релігійне питання.

Головну річ, яку потрібно нам всім зрозуміти, стосується того, що власну українську церкву потрібно творити, а не лише вимагати та просити. Біда влади полягає в тому, що вони «звернулися», «зустрілися», «направили звернення», що є недостатньою умовою для вирішення проблеми. Перш за все, в Україні не проводиться просвітницька робота. За даними соціології, 30-35% українців вважають себе прихожанами Київського патріархату, до 20% – прихожанами Московського патріархату і 25-30% вважають себе просто православними християнами.

Це означає, що велика кількість українців просто не розуміють що взагалі відбувається.

Якщо повернутись до досліджень щодо підтримки української помісної церкви, то «за» висловились до 40%, «проти» не так багато – близько 15%, а решта не можуть зрозуміти в чому полягає конфлікт.

Я б на місті влади проводив просвітницьку роботу і розповідав, що ми православні і маємо свою церкву офіційно з 10 століття. В силу різних обставин – підкупів і золотих монет, – з середини 15 століття десь там з’явилась Москва. Нам треба показати, що ми є нацією-піонером християнізації  як мінімум східної частини Європи і маємо моральне й історичне право на свою автокефалію і свою церкву.

На Константинопольського Патріарха вплинути можна, на мою думку, в зміні чисельності організацій. У мене питання одразу виникає до місцевої влади: чи виділяють вони землю для церков Київського патріархату? Чи допомагають їх будувати? Чи проводять якісь наради? Це ж не заборонено чинним законодавством. Натомість ми спостерігаємо ситуацію, коли, наприклад, в місцевих чиновників в кабінетах висять портрети Кірілла, бо, як вони кажуть, то канонічна церква. А влада далі “направляє звернення”…