Микола Томенко закликав українців у знаковий для країни день приєднатися до всеукраїнської акції “Запали свічку”. Нагадаємо, що традиційно о 16.00 пам’ять загиблих під час геноциду українського народу вшановують хвилиною мовчання та встановлюють запалену свічку на підвіконня, у великих містах – на головних майданах.

Сьогодні лідер Громадського руху “Рідна країна” Микола Томенко на презентації “Українського щорічника” в книгарні “Буквиця” (вул. О. Дашкевича, 19) в Черкасах буде говорити про ставлення до Голодомору та до української історії, а після запрошує разом долучитись до акції “Запали свічку”.

На своїй сторінці у він Facebook він зазначив:

“Ставлення до Голодомору та загалом до нашої історії як індикатор українськості.
Про це буду говорити на презентації наших просвітницьких проектів у Черкасах. Доки 22 і 25 відсотків громадян України будуть позитивно оцінювати відповідно Сталіна і Леніна доти “російський світ” в нашій державі ще живий! Тому сьогодні українізація історії завдання надважливе. І ліберальний підхід до вивчення історії України потрібний на наступний день після того як кількість прихильників організаторів Голодомору поміщатиметься в межах статистичної похибки”

Раніше Микола Томенко звернув увагу на негативну динаміку, яку проілюстрували дослідження, за якими в Україні кількість прихильників Сталіна за останні роки практично не змінилася (20-24%), а на Сході  спостерігається виражене позитивне ставлення до історичних постатей-росіян, і не лише Сталіна, а й Петра І та Ленін.