Після спецоперації з “оптимізації” системи профтехосвіти, коли її фінансування перевели на місцевий рівень і через це значна кількість ПТУ перестала існувати, від остаточного знищення їх врятувало те, що врешті-решт ці заклади передали на утримання обласних бюджетів.

Тепер подібна доля може спіткати і навчальні заклади І-ІІ рівня акредитації – коледжі, технікуми. Це спеціалізовані заклади так званої “передвищої освіти”, які зазвичай працюють в системі вищих навчальних закладів і готують фахівців за спеціальностями освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста та за напрямами підготовки освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра.

Оскільки влада виходить з тези, що бюджетні кошти треба економити кошти не на утриманні чиновників, а на утриманні освіти, то чергова реформа з “оптимізації” спрямована на коледжі, технікуми та училища.

Варіанти такі: або виші, у підпорядкуванні яких існують певні коледжі, мусять взяти їх на утримання (при цьому ніхто не збільшує державне фінансування цих вишів), або ці коледжі треба передати на утримання місцевим бюджетам. Лише можна уявити ситуацію в регіонах, якщо столиця України не здатна профінансувати в наступному році 29 коледжів!

Яка подальша доля цих навчальних закладів? Викладацький склад – без роботи, учнівський склад – у пошуках можливостей продовжити навчання, а приміщення і земля цих коледжів – під пильною увагою бізнесменів, які вже включаються у гонитву за “золотою” столичною землею.

Очевидно,що при всій повазі до Києва з його немалим бюджетом, стратегічно уся система освіти та підготовка кваліфікованих кадрів – це основна функція держави. Тому у державному бюджеті мусить бути, як мінімум, державна субвенція, яка би дозволила і далі існувати навчальним закладам І-ІІ рівня акредитації.

Якщо чиновники не знають, де знайти 271 мільйон гривень на утримання цих навчальних закладів (а саме стільки треба у наступному році на утримання 29 київських коледжів), то існують сотні варіантів, як зекономити бюджетні кошти: скажімо, на утриманні президентських резиденцій, численних структур влади, правоохоронців тощо (зокрема, на їх “культурно-оздоровчих” видатках, на розповсюдженні їхньої офіційної інформаційної продукції, придбання житла і т.д.).

Або можна (і треба!) скоротити бюджетне утримання і так не бідних парламентських партій – БПП, Народного фронту та інших – на які у 2018 році передбачено з Держбюджету 513 млн 671,1 тис. грн.!

Якщо гроші таки не знайдуть, то втрати для нашої держави важко переоцінити. Наприклад, годі уявити, щоб перестав існувати Олімпійський коледж Івана Піддубного – колишнє Республіканське вище училище фізичної культури, яке готує спортивний резерв для збірних команд України з 14 видів спорту. За період функціонування коледжу його вихованці ставали 23 рази олімпійськими чемпіонами, 193 випускники закладу мають звання чемпіонів світу та Європи. На здобутку коледжу 42 заслужених майстри спорту та понад 2 000 майстрів спорту. Тут навчалися чемпіони світу з легкої атлетики Жанна Пінтусевич і Олександр Багач; чемпіони Європи та світу з фехтування: Конрад Наталія і Лукашенко Володимир; олімпійські чемпіони – Вадим Гутцайт та Олександра Тимошенко; чемпіонки світу з художньої гімнастики Тамара Єрофеєва та Ганна Безсонова та ін.

Блог Миколи Томенка