Днями у малому залі Херсонської міської ради за ініціативи Голови обласної партійної організації Громадського руху Миколи Томенка «Рідна країна» Тараса Букрєєва та очільника Херсонського представництва Фонду «Рідна країна», депутата міської ради Михайла Линецького відбувся круглий стіл присвячений боротьбі з амброзією.

Про успішний досвід Запоріжжя розповів начальник управління з питань екологічної безпеки Запорізької міськради Золотарьов Гліб Анатолійович.

Гліб Анатолійович презентував Програму боротьби з карантинними рослинами міста Запоріжжя на 2016-2015 роки.

“Основна мета програми – проведення комплексу заходів з виявлення, локалізації та ліквідації вогнищ амброзії в місті, приведення в належний фітосанітарний та естетичний стан територій, а також зменшення кількості випадків алергічних захворювань серед населення. Варто відзначити, що існує три види методів боротьби з амброзією:  механічний, хімічний та фітоценотичний. На думку більшості експертів механізованим способом боротися з амброзією немає сенсу – результату не буде. Це лише збільшить площу ураження. Тому актуальним є питання про закупівлю препарату, який знищує рослини – причому, значно економніше для міського бюджету, ніж використання суто механічного способу, як це робиться на сьогодні у Херсоні. У Запоріжжі проводилися спостереження за результатами застосування засобу грунтопокращувального «Агростоп» ТМ «Алергостопамброзія». Зазначений засіб – органо-мінеральна речовина. З’ясовано, що засіб дійсно ефективно справляє пригнічуючий вплив на ріст та розвиток рослин амброзії, сприяє усиханню, опаданню листя й відмиранню кореневої системи. Завдяки наявності у складі засобу органічної складової, відновлюються біологічні характеристики ґрунту. Наявність натурального мінерального продукту заповнює в ґрунті дефіцит макро- і мікроелементів. Запорізьким державним медичним університетом проведені дослідження оцінки безпеки застосування засобу грунтопокращувального. В результаті проведених досліджень встановлено, що засіб грунтопокращувальний відноситься до IV класу токсичності (малотоксичні сполуки). Тобто відповідає вимогам безпеки на товари побутової хімії”, – повідомив Гліб Анатолійович.

До обговорення долучилися присутні голови районних у місті Херсоні рад та голови ОСББ. Присутні погодилися з начальником управління з питань екологічної безпеки Запорізької міськради Золотарьовим Глібом, що діюча у Запоріжжі програма може бути успішно реалізована і в Херсоні.

На жаль, засідання круглого столу проігнорував міський голова Миколаєнко Володимир Васильович та перший заступник міського голови Козаков Ігор Володимирович. Крім того, на захід не завітав ніхто з Управління громадських зв’язків Херсонської міської ради, напевно вони не вважають за потрібне висвітлювати події, які відбуваються в стінах будівлі міськради.