Від провальної вступної кампанії постраждали всі, без винятку

03 Сер 2017

dsnews.ua

Радниця міністра фінансів України Оксана Макеєва повідомила у Facebook, що її доньці Анастасії не зарахували законні 10 балів за під час вступу до вишу.

«База не підтягнулась, тому вам не зарахують законні 10 балів при вступі до університету», – так відповідає МОН призерам Всеукраїнських олімпіад і чинним членам Малої академії наук України, – написала Макеєва. – Помилка «бази» означає опуститись у рейтинговому списку університету приблизно на 400 людей. Ці 10 балів вирішальні”.

У відповідь на запит «Української правди. Життя» директор департаменту МОН Олег Шаров розповів:

«Ми припускаємо, що у деяких випадках система могла не врахувати ці 10 балів. Найчастіше це може бути пов’язано з тим, що у відповідних вступників за час, поки вони брали участь в олімпіадах, конкурсах МАН, складали ЗНО, отримували атестат, змінювались певні персональні дані. Можливо, прізвище, ім’я, по батькові, абощо.

Звісно, права цих людей не можуть бути порушені. Їм потрібно звернутись до Міністерства освіти та науки, їх питання індивідуально розглянуть і ухвалять законне рішення».

У прес-службі МОН нас запевнили, що абітурієнти, які у сумі з втраченими 10 балами могли пройти на бюджет, державне місце не втратять.

Їй знайдуть додаткове бюджетне місце, оскільки розрахований алгоритм це дозволяє.

Зарахування вступників на бюджетні місця триватиме до 7 серпня

В електронних кабінетах вступників з’явилася інформація про рекомендації до зарахування на місця державного замовлення, інформує Урядовий портал.

Незабаром вона буде оприлюднена також на сайті vstup.info та на інформаційних ресурсах вищих навчальних закладів.

Отримали відповідні рекомендації 60 тис. 928 вступників, які мають виконати вимоги до зарахування на місця державного або регіонального замовлення до 12 години дня 5 серпня. Їхнє зарахування проводиться не пізніше 12 години дня 7 серпня. З переліком необхідних документів можна ознайомитися на сайтах ВНЗ або звернувшись до відповідних приймальних комісій.

Невикористані місця будуть надані пільговим категоріям вступників — діти загиблих воїнів АТО та діти Героїв Небесної Сотні, діти воїнів АТО, учасники бойових дій АТО. Абітурієнти, що вступали на природничі та технічні спеціальності, але не пройшли на бюджет, також зможуть отримати місце, якщо вступники, які отримали рекомендацію до зарахування, відмовляться від бюджету чи не принесуть вчасно оригінали потрібних документів.

Переведення на вакантні місця державного та регіонального замовлення відбуватиметься до 18 серпня.

Якщо після розподілу бюджетних місць у вступників виникнуть питання щодо його справедливості, вони можуть звернутися насамперед до приймальних комісій або ж до ДП «Інфоресурс» та МОН.

Зазначимо, освітні центри «Крим-Україна» та «Донбас-Україна» працюють до 30 вересня.

Міносвіти виявило масове присвоєння сільського коефіцієнта випускникам міських шкіл

Під підозру потрапили школи Львова, Києва, Івано-Франківська, Чернівців і Чернігова

До 1 серпня МОН оприлюднить списки вступників, рекомендованих на бюджетні місця у ВНЗ.

У МОН назвали найпопулярніші серед абітурієнтів виші та спеціальності.

Списки вступників, рекомендованих до зарахування на бюджетну форму навчання, обіцяють опублікувати ввечері

Списки вступників, які отримали рекомендації для зарахування на бюджетну форму навчання у вищих навчальних закладах будуть оприлюднені у вівторок, 1 серпня, о 18:00. Про це повідомили у прес-службі Міністерства освіти та науки.

Попередньо планувалося, що такі списки будуть оприлюднені до 1 серпня. Однак під час перевірки даних, поданих ВНЗ, у міністерстві виявили масові випадки необґрунтованого присвоєння приймальними комісіями так званого «сільського коефіцієнта» під час розрахунку остаточного рейтингового бала вступникам, які є випускниками міських шкіл.

Застосування сільського коефіцієнта було запроваджене цього року. Остаточний конкурсний бал вступника балансується на коефіцієнт 1,02, якщо абітурієнт здобув загальну середню освіту у сільській місцевості. Якщо ж вступник здобув середню освіту у міській місцевості, його конкурсний бал мають балансувати коефіцієнтом 1.

«Міністерство освіти і науки України оприлюднить списки вступників, які отримали рекомендації до зарахування на місця державного замовлення, о 18:00 1 серпня 2017 року. Таке рішення прийнято через звернення приймальних комісій ВНЗ з проханням надати їм додатковий час для завершення перевірки правильності нарахування ними сільського коефіцієнту», — йдеться у повідомленні міністерства.

У міністерстві зазначили, що минулого тижня під час остаточного етапу перевірки даних про вступників, було «виявило чималий список шкіл, які вочевидь не знаходяться на території населених пунктів сільської місцевості, але випускникам яких приймальні комісії присвоїли сільський коефіцієнт, який дорівнює 1,02.

За даними міністерства, у такий перелік серед інших, потрапили школи Києва, Івано-Франківська, Львова, Чернігова, Чернівців.

Вищим навчальним закладам надали час до 13:00 1 серпня 2017 року для завершення всіх перевірок та внесення коректних даних в Єдину державну електронну базу з питань освіти.