13 липня 2017 року Верховна Рада України мінімально необхідною кількістю голосів (226) проголосувала за зміни до Державного бюджету України на 2017 рік. При дефіциті бюджету в розмірі 77,547 млрд. грн. депутати додали до видаткової частини бюджету ще майже  26 млрд. грн. (25 969 231,8 тис. грн.).

Основною причиною збільшення видатків бюджету став брак коштів на виплату субсидій населенню, не дивлячись на те, що перед прийняттям бюджету-2017 голова Уряду Володимир Гройсман заявляв, що коштів на субсидії вистачить.

Сума, яку парламент виділив на виплати по субсидіям внесеними змінами до бюджету становить 14,1 млрд. грн. Куди ж депутати планують витратити ще майже 12 млрд. грн.?

Проаналізувавши зареєстрований законопроект № 6600 «Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2017 рік» можна прийти до висновку, що влада в черговий раз «дбаючи про населення» в першу чергу подбала про себе.

Ось куди підуть основні суми коштів із 12 млрд. грн. за зареєстрованою версією змін «не субсидійних» коштів.

На утримання Апарату Верховної Ради України внесеними змінами до бюджету додано 39, 074 млн. грн.

На Державне управління справами додано 241, 16 млн. грн., з яких 200 млн. грн. виділено на «виконання невідкладних заходів» у багатостраждальному Маріїнському палаці, ремонт якого триває з 2007 року, і, судячи з усього, триватиме ще стільки ж.

На «підтримку реалізації комплексної реформи державного управління», розпорядником коштів за якою є Господарсько-фінансовий департамент Секретаріату Кабінету Міністрів України виділено 300 млн. грн.

Генеральній прокуратурі України, при виділених до цього 5,015 млрд. грн., додали ще 550 млн. грн. – з  них 450 млн. грн. на підвищення зарплат».

Міністерство внутрішніх справ отримало рекордні 2,077 млрд. грн.., з яких 1,5 млрд. грн. підуть на підвищення окладів (в бюджеті це звучить як «забезпечення діяльності підрозділів, установ та закладів Національної поліції України»).

Для прикладу – Міністерство оборони України з бюджету додатково отримає «лише» 352, 84 млн. грн., тобто майже в 6 разів менше ніж МВС.

Повезло також деяким іншим міністерствам. Так, Міністерство соціальної політики України отримає додаткових 45, 83 млн. грн.

Міністерство інфраструктури України отримає 123,3 млн. грн.

А от Міністерство фінансів України отримає більше за МВС – 2,5 млрд. грн., з яких 2,07 млрд. перепадуть Державній фіскальній службі.

            Міністерство юстиції України отримає додаткових 579,23 млн. грн.

Вища рада правосуддя150 млн. грн.

Служба безпеки України – «скромні» 100 млн. грн.

А от Міністерству закордонних справ України, на думку Кабміну, який готував зміни до бюджету, лишні кошти не потрібні – в МЗС «забрали» 26, 15 млн. грн. виділених на «функціонування закордонних дипломатичних установ України та розширення мережі власності України для потреб цих установ»; 2 млн. грн., виділених на реалізацію повноважень МЗС своїх повноважень; 1 млн. грн. на «забезпечення головування України у міжнародних інституціях»; 417, 6 тис. грн. на професійне навчання працівників МЗС; 1 млн. грн. на фінансову підтримку забезпечення позитивного іміджу України та 2 млн. грн., на «документування громадян та створення і забезпечення функціонування інформаційно-телекомунікаційних систем консульської служби». Тобто, на міжнародній арені з Україною все гаразд, імідж забезпечено.

Не забули депутати «подбати» і про населення.

Так, на 15 млн. грн. зменшена «часткова компенсація відсоткової ставки кредитів комерційних банків молодим сім’ям та одиноким громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла».

16,5 млн. грн. вилучено із «здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов».

Із виділених в бюджеті-2017 коштів на «соціальну підтримку громад» у сумі 11, 424 млн. грн. змінами до бюджету було вилучено всі 11, 424 млн. грн.

Така сама історія сталась і з «інвестиціями на підтримку соціального розвитку територіальних громад» – всі 17, 463 млн. грн., закладені в бюджет до цього були дбайливо вилучені. Реформування самоврядування в дії.

Також повністю скасовано будівництво Канівської ГАЕС – всі 718,118 млн. грн. держава передумала видавати.

Таким чином, майже всі 12 млрд. грн. із додатково виділених депутатами бюджетних коштів, які не йдуть на субсидію, підуть на утримання та «покращення життя вже сьогодні» працівникам державних структур. Що ж, декларуючи всеосяжне переживання за долю та добробут населення, Уряд та Парламент йдуть протоптаною стежкою – в першу чергу дбають про себе.

Ознайомитись із поіменним списком народних депутатів, які взяли на себе відповідальність за прийняття таких ганебних змін до бюджету, можна тут.

Громадський рух Миколи Томенка “Рідна країна”