Серед обговорюваних тем торкнулися питання ідеології, яка об’єднає українців, а також проблеми Криму.

Україна повинна посилити військову присутність не тільки на східному, а й на західному кордоні країни, вважає Томенко.

На думку політика, вже не зрозуміло, чого чекати від країн-сусідів. “Армія – важлива, вона повинна бути, тому що чорт його знає, що нас чекає з одного чи з іншого боку. Я вже засумнівався, говорив, що на Заході не потрібно думати про кордон, але зараз політики, які при владі в Польщі, розчаровують своїми заявами все більше і більше. Тому армія потрібна професійна”, – зазначив він.

При цьому Томенко назвав ті речі, які повинні об’єднати всю Україну: “Нам потрібно показати, що ми інвестуємо і в ту територію. Не тільки в Києві будуємо, а в Краматорську, мовляв, і в Слов’янську нічого будувати не будемо. Потрібно показати точки зростання нової України – європейської, безвізової, процвітаючої, некорупційної. Це ключова ідеологія для об’єднання”.

Також політик підкреслив, що у росіян і українців різна ментальність і культура.

“Ментально Росія з’явилася за часів Золотої орди, у них своя ментальність, своя мова. Якби ми виробили ідеологічну доктрину, то питань щодо Донецької та Луганської областей не було б однозначно. Щодо Криму ще можуть бути питання …” – зазначив він.

Водночас Томенко не вважає Севастополь “споконвічно російським містом”: “Наприклад, претензії Англії на Севастополь більші, ніж російські. У Греції, генуезців, українців, татар і Англії – більші, ніж Росії. Місто Балаклава колись був англійським, вони його побудували. Росія з’явилася тільки в 19 столітті, але цього ніхто не вчить, всі говорять тільки про “місто російської слави”.

Крім цього, обговорили “нормандський формат”, візовий режим з Росією, ставлення до радянської культурної спадщини, перспективи скасування депутатської недоторканності, долю Петра Порошенка.

Гість “Великого інтерв’ю” з Юлією Литвиненко: екс-народний депутат, громадський діяч Микола Томенко.