Несприятлива економічна ситуація, невпевненість у майбутньому, і низький рівень життя  головні чинники, які змушують багатьох українців залишати країну у пошуках більш високих доходів і кращих умов праці.

Але так званий «Безвіз» для багатьох українців помітно змінить правила працевлаштування та роботи в країнах ЄС.  І далеко не в кращий бік.

Нездатність держави створити привабливі умови для працевлаштування та підприємництва, найнижчий у Європі рівень зарплат, високий рівень корупції, безробіття і втрата довіри до обіцянок влади призвели до того, що значна частина працездатних громадян зараз допомагає зростанню економіки інших країн, а не України.

Українці, що працюють за кордоном, вже давно стали важливим чинником підтримки нашої економіки і поповнення валютних резервів країни. За період з 2009 по 2016 рік в Україну ними було перераховано близько 52 млрд.грн., що в 1,5рази більше від суми прямих іноземних інвестицій, що надійшли в країну за той самий період.

За даними Світового банку, українські мігранти традиційно посідають перші місця за обсягом коштів, що перераховуються. Фактично, трудова міграція стала одним із ключових чинників підтримки слабкої української економіки. Іноді створюється враження, що в Україні навмисно гальмується встановлення сприятливого економічного клімату, щоб збільшити валютні надходження в країну за рахунок працюючих за кордоном українців.

Якщо для туризму, бізнесу, підприємництва угода про безвізовий режим з Євросоюзом несе нові переваги, то для заробітчан «безвіз» може створити нові труднощі і перешкоди.

Варто зазначити, що для захисту від напливу мігрантів скасування віз пов’язане з прийняттям механізму призупинення безвізового режиму, який може бути застосований у таких випадках:

  • різке зростання кількості громадян, яким відмовлено у в’їзді на територію ЄС.
  • зростання кількості звернень в органи ЄС про надання притулку від громадян цієї країни.
  • істотне збільшення кількості громадян, які перебувають на території ЄС необхідних документів і дозволів.
  • зростання ризиків внутрішньої безпеки для країн Євросоюзу.
  • Відмова країни повертати на батьківщину своїх громадян, які перебувають на території ЄС без відповідних документів.

Таким чином, в угоді про безвізовий режим Євросоюз вніс запобіжники, що дозволяють зупинити безвізовий перетин кордону в будь-який момент, коли виникне політична або економічна необхідність.

Як наслідок, збільшення на 50% хоча б одного з показників порівняно з рівнем минулого року може стати підставою для прийняття рішення про зупинення «безвізу».

Враховуючи реалії сьогодення у Євросоюзу з’явився більш дієвий механізм для виявлення нелегальних трудових мігрантів та повернення останніх на батьківщину, за рахунок тієї країни, звідки вони приїхали.

Слід зауважити, що складності для трудових мігрантів полягають у тому, що з введенням безвізового режиму буде посилений контроль за нелегальним працевлаштуванням не лише з боку Євросоюзу, але й з боку України. Наша країна буде змушена посилювати бар’єри для нелегальної міграції громадян в ЄС, щоб не втратити безвізовий статус.

Більш посилений контроль за трудовою міграцією з боку ЄС, а тепер і нашої країни, може призвести до того, що кількість українців, які працюють у країнах Європи може не тільки не зрости, але почне знижуватися.

Зараз в ЄС на легальний основі працюють близько 20% наших громадян. Проблеми з легалізацією можуть виникнути у 5 – 6 мільйонів українців, що працюють в Євросоюзі на нелегальній основі.

У випадку посилення контролю над трудовою міграцією, нелегали будуть змушені залишити межі ЄС і повернутися в Україну, або шукати спосіб трудової легалізації в Європі, або їхати на заробітки в інші країни. В такому випадку українців, які втратять можливість працювати в ЄС може виявитися  мільйони, що призведе до подальшого зниження добробуту українців і різкому зниженню валютних надходжень в Україну. Все це може вдарити не тільки по окремим категоріям громадян, але і по країні в цілому.

Черговий раз можна стверджувати, що українські чиновники, за всяку ціну отримавши безвізовий режим з Євросоюзом, як наслідок пішли на максимальні поступки, віддавши в жертву інтереси трудових мігрантів.

Результатом цього кроку може стати зниження добробуту українців, які втратять роботу в Європі і стануть безробітними. А зниження валютних надходжень в Україну призведе до чергової девальвації, подальшому падінню економіки і зростанню соціальної напруги в країні.

У чому вихід? Перш за все – створювати нормальні умови для роботи в самій Україні. Щоб власні громадяни мали пристойну заробітну плату та гідну працю, тоді і не виникне бажання їхати за кордон.  Процвітання держави залежить від процвітання і достатку її громадян, а не від тупого слідування «рецептам» закордонних «фахівців», з якої б країни вони не приїздили.

Блог Павла Аніськовича