Відкрили перший у світі музей Миколи Костомарова

16 травня 200-річчя ідеолога Кирило-Мефодіївського товариства Миколи Костомарова було позначене гучними народними гуляннями та урочистим відкриттям музею-садиби видатного історика. Перший громадський і єдиний у світі музей Костомарова почав діяти в селі Дідівці Прилуцького району Чернігівської області, де він свого часу мешкав із дружиною Аліною Крагельською.

До 2008 року садиба залишалася занедбаною, влада про неї геть не згадувала. Упродовж мало не 10 років голова Фонду «Рідна країна» Микола ТОМЕНКО, почесний президент Благодійного фонду «Європа» Валерій ДУБІЛЬ та декан юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка Іван ГРИЦЕНКО працювали над відродженням пам’яті про великого українця. Нині будинок відремонтований, працюють експозиції, присвячені життю Миколи Костомарова та діяльності Кирило-Мефодіївського товариства.

На урочистостях заслужена артистка України Жанна БОДНАРУК наголосила, що Музей-садиба Миколи Костомарова є унікальним об`єктом, оскільки створений без бюджетних коштів, тож із гордістю може називатися громадським музеєм. Крім того, за словами ініціатора цього проекту Миколи ТОМЕНКА, подальшу долю музею вирішуватиме лише місцева громада.

«На прикладі цього музею ми показали владі, що все добре виходить, коли ви, як сказав колись Євген Чикаленко, любите Україну не лише до глибини душі, а й до глибини кишені!» – сказав Микола ТОМЕНКО. Лідер «Рідної країни» закликав місцеву владу долучитися бодай до поліпшення інфраструктури, щоб туристи мали можливість комфортно сюди дістатись, аби відвідати єдиний у світі Музей Костомарова.