Шевченків край стає ближчим

8 квітня, у День довкілля, команда «Рідної країни» за участю лідера партії Миколи ТОМЕНКА, керівника Черкаської обласної організації Володимира ГРЕСЯ та численних однодумців долучилася до толоки у Шевченківському національному заповіднику в Каневі. Разом з працівниками заповідника прибрали територію навколо Тарасової світлиці – першого народного музею Кобзаря.

Керівники руху «Рідна країна» наголосили, що підтримка подібних акцій у Шевченківському заповіднику буде постійною. Зокрема, у планах – перекриття даху Тарасової світлиці. Микола ТОМЕНКО запропонував поєднати співпрацею два Канівські заповідники – історико-культурний і природний – щоб якомога повніше розкрити історичний і туристичний потенціал краю. Тоді відвідувачі мали би гарну нагоду не лише вклонитися могилі Шевченка, а й ознайомитися з унікальністю Канівських гір та й чудового довкілля загалом.

***

На травневі свята за підтримки Канівського природного заповідника у с.Прохорівка на Канівщині Черкаське представництво «Рідної країни» впорядкувало «стежку українських класиків», що пролягає біля дуба Шевченка, сосни Гоголя й могили видатного українського вченого, першого ректора Київського університету Михайла Максимовича.

Володимир Гресь, голова Черкаської обласної партійної організації “Громадський рух Миколи Томенка “Рідна країна”

Як відомо, Максимович мешкав неподалік Прохорівки, на хуторі Михайлова гора, з 1845 року й до самої смерті у 1873-му. Це було улюблене місце українських геніїв у середині ХІХ століття. Зокрема, кілька разів Михайла Максимовича навідували Тарас Шевченко й Микола Гоголь. За переказами, гостюючи у свого друга Максимовича, Шевченко під величезним кількасотлітнім дубом на Михайловій горі написав поему «Марія». Тут Кобзар провів свої останні дні на волі – влітку 1859-го у Прохорівці його заарештували, примусивши залишити Україну. А Микола Гоголь у цих місцях почув від селян про панночку-відьму – згодом переказ ліг в основу повісті «Вій». Сосну, під якою любив відпочивати письменник, і досі називають Гоголевою. «Редкая птица долетит до середины Днепра!», – ці відомі рядки з «Вечорів на хуторі поблизу Диканьки» Гоголь також написав у Прохорівці, адже в цих місцях навесні ріка розливалася вшир на півтора десятки кілометрів.

«У наших планах – максимально сприяти тому, щоб цей унікальний маршрут на Черкащині – не лише місцями спочинку Великого Кобзаря, а і місцями його відпочинку та спілкування з друзями – став популярним та доступним для усіх бажаючих», – зазначив керівник Черкаської організації Громадського руху «Рідна країна» Володимир ГРЕСЬ.

 

Приймальня Черкаської обласної партійної організації: тел. (068) 798-84-98.