Немає нічого нового під сонцем: щоб завадити перемозі Еммануеля Макрона, в хід йдуть ті ж самі методи, що й завжди

Частина з них – зовсім тупі і вже давно не працюючі – на кшталт звинувачень Макрона у гомосексуалізмі, які розганяють російські медіа. Серйозніший момент: хакерське втручання в електронний простір Макрона, його виборчого штабу та його партії. Перед другим туром повідомлень на цю тему побільшало, і вже не лише Франція, а весь світ (принаймні, адекватна його частина) слідкує за тим, чи вдасться Росії повторити досвід, реалізований раніше в США.

От, наприклад, що пише іспанська ABC: «Виборча кампанія Макрона протягом останніх тижнів піддавалася постійним атакам хакерів. Японські комп’ютерні фахівці стверджують, що стиль і прийоми в нападах використовувалися такі ж, як і у випадку з обваленням серверів Демократичної партії США під час кампанії Хілларі Клінтон».

На думку кореспондентів АВС, вже одне це наводить на думку, що і в одному, і в іншому випадках працювала «одна і та ж рука». «Путін відкидає причетність Росії до цих атак, заявляючи, що у Москви немає інтересу впливати на французькі вибори, хоча всім відомо, що у Ле Пен хороші відносини з російським лідером, і вона налаштована їх покращувати», – йдеться у редакційній статті газети.

В іншому ж матеріалі на ту ж тему московський кореспондент видання Рафаель Маньюеко стверджує, що «Путіна влаштовував будь-який результат французьких виборів, окрім перемоги Маркона, оскільки той менше інших кандидатів налаштований на зняття санкцій з Росії. Зараз росіяни розкопали інформацію, що Макрон зраджував своїй дружині з чоловіком і сподіваються, що ця деталь допоможе знизити рейтинг невгодного Кремлю кандидата». Цікаво, що натяки на нетрадиційну орієнтацію Макрона зі сторінок російських ЗМІ прозвучали в унісон з його антикремлівськими заявами.

Більше, ніж кібератаки хвилює наразі інше. Як далеко зайде Путін в своєму бажанні зупинити Макрона? Ще один скандал мав місце в день проведення першого туру президентських виборів. Тоді канали Sputnik France та RT (колишня Russia Today) оголосили про перемогу Марін Ле Пен ще задовго до того, як у Франції настала восьма вечора. Ці «les organes de propagande russes» («органи російської пропаганди») не на жарт хвилюють французьке видання L`Obs. Медіа проводить паралель із втручанням саме цих двох каналів – «Супутника» та RT – в американські президентські вибори. Тоді московські пропагандисти так само запускали хибну інформацію та продукували фейкові новини.

«Перемога Макрона буде серйозною поразкою Путіна. Все вказує на те, що пропагандистські служби Кремля стануть втручатися – явно та таємно – на користь Марін Ле Пен», – пише L`Obs. Журналісти видання іронізують над тим, який злий жарт зіграла доля з Владіміром Путіним. З чотирьох кандидатів в президенти Франції троє виступали за зближення з Росією, але у візаві Путіну дістанеться, швидше за все, той єдиний кандидат, котрий був проти нього.

Далі журналісти запитують: невже Путін просто так змириться зі своєю «серйозною поразкою», не спробувавши бодай щось зробити в якості превентивного кроку? Малоймовірно, що кремлівський лідер умиє руки, зазначає видання. Іншими словами, слід бути готовими до будь-якого розвитку подій. Навіть до найтрагічнішого. Та поки що, на щастя, йдеться тільки кіберзлочини.

Іще пара цитат. От, наприклад, що каже керівник виборчої кампанї Макрона Річард Ферран, котрий вже нарахував сотні хакерських атак з боку Росії. «Ці передбачувані дії Москви керівник кампанії пояснив тим, що Макрон виступає за сильну Європу, яка протистоїть Росії. А інші кандидати, мовляв, більш дружні до Росії. На цю заяву навіть відреагував прес-секретар Путіна Дмітрій Пєсков, який назвав подібні звинувачення брехнею. За його словами, Росія не втручається у виборчий процес в інших державах», – пише BBC.

А Reuters дещо деталізує: «Спеціаліст з кібербезпеки Файко Акбор (Feike Hacquebord) заявив, що має докази того, що хакерська група Pawn Storm атакувала штаб Макрона, намагаючись встановити шкідливе програмне забезпечення на сайт кампанії, використовуючи електронну пошту».

І знову таки – агенція пише про те, про що вже йшлося вище: «Експерт зауважив, що ця атака дуже схожа на атаки проти штабу Хілларі Клінтон і проти партії Ангели Меркель «Християнсько-демократичний союз». У публікації «Рейтерс» додається: «Pawn Storm створила чотири фейкові аккаунта для здійснення фішингових атак на рух Макрона «En Marche!» («Вперед!») з використанням фейкових серверів».

Проте більше, ніж кібератаки хвилює наразі інше. Як далеко зайде Путін в своєму бажанні зупинити Макрона? Так далеко, як це було в Америці, чи ще далі? За океаном обійшлося без терактів, проте і Париж, і Франція протягом останніх двох років вже не раз ставали свідками кровопролиття. Сценарист якого – як на це вказувало деякі обставини – перебував, ймовірно, в Кремлі. Проте зараз важливе вже не так минуле, як майбутнє. Дещо тривожно й від того, що на ймовірність скоєння теракту вказує Ле Пен, чиї слова залюбки цитує російська «Комсомольская правда».

«Кандидат в президенти Франції Марін Ле Пен заявила, що не виключає можливість проведення нових терактів під час виборів. Лідер партії «Національний фронт» також закликала всіх французів бути більш пильними. «Так, нові теракти можливі. <…> Нам відомо, що «Ісламська держава» направила принаймні одного терориста до Франції для здійснення теракту. Його не затримано, що означає, що терористична небезпека у Франції знаходиться на максимальному рівні», – йдеться у повідомленні.

Звідки у Ле Пен інформатори в середовищі ІДІЛ – питання окреме. Однак важливе не це. Новий теракт між першим та другим туром виборів забезпечить їй оновлений контекст для акцентування на своїх ідеях та антиєвропейському порядку денному. І це було б справжньою катастрофою як для тих, хто може стати жертвою подібного теракту, так і для майбутнього однієї з найбільших та найвпливовіших європейських країн.

Блог Михайла Поживанова