Сьогодні в селі Дідівці Прилуцького району відбулося впорядкування території Музею-садиби Миколи Костомарова. Команда Громадського руху «Рідна країна» на чолі з Миколою Томенком та місцевими жителями прибрали ділянку та посадили дерева, які в майбутньому будуть прикрашати садибу. Заходи провели з нагоди підготовки до святкування 200-річчя з дня народження діяча 16 травня.

Також, лідер Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко та культуролог, заслужений діяч мистецтва України Борис Дєдов, та представники місцевого самоврядування  визначились з планом необхідних робіт до дня святкування та культурними заходи, які планують проводити на території Музею-садиби.

«Наша громадська ініціатива та робота щодо збереження й реставрації Музею-садиби Миколи Костомарова, створення експозиції дає можливість запросити всіх охочих на святкування 200-річчя з дня народження Миколи Костомарова  в селі Дідівці Прилуцького району, де пройшли його щасливі роки життя з Аліною Крагельською. На прикладі цього музею ми показали громадський, народний метод збереження історичних пам`яток, який ми зробили спільно з фондом «Європа» та за підтримки представників місцевої громади, -зазначив Микола Томенко, і додав: – З початку незалежності відомі діячі культури зверталися до всіх президентів, прем`єр-міністрів, голів Верховної Ради і керівників Чернігівської області з проханням врятувати цю садибу, однак,  ніхто не зреагував на звернення. Ми взяли на себе роль зберегти садибу Костомарова і створити перший музей видатного історика, етнографа, діяча, ідеолога Кирило-Мефодіївського товариства, що написав «Книгу буття українського народу».

Над створенням Історико-меморіального комплексу «Садиба Миколи Костомарова» засновник Фонду «Рідна країна» Микола Томенко, голова Благодійного фонду «Європа» Валерій Дубіль та заслужений діяч мистецтв України Борис Дєдов працюють з 2008 року.

На сьогодні основні будівельні роботи з відновлення музею-садиби завершились. Також у ньому вже розміщені перші експозиції, присвячені постаті Миколи Костомарова та Кирило-Мефодіївському товариству. Як відомо, Микола Костомаров був одним із ідеологів Кирило-Мефодіївського братства та автором знаменитої «Книги буття українського народу», світоглядної конституції України.